Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 17 JANUARI 2001
 
 

Text: Carl Hamilton
Tyck till om Carl Hamiltons kolumn
Läs mer av Carl Hamilton
SVT:s vision syns – i programtablån
Sveriges Television är föremål för svenska folkets ständiga och oändliga hatkärlek. Bonnigt och Stockholmscentrerat, kommersiellt och vänstervridet, är några omdömen.
  Paradoxalt kanske, men också förståeligt. Det finns ingen annan förmedlare av information på vilken vi ställer lika höga krav.
  
Samtidigt tycks Tutanchamons hämnd ha drabbat bolagets högsta ledning. En slags motsvarighet till 80-talets Årets svensk. Så snart man blir utnämnd åker man ut.
  I övriga massmedia råder en svårtyglad men rörande omtanke. Sveriges Television förklaras vara ett företag utan identitet, utan uppdrag, utan profil, och värst av allt, utan – chef.
  Visserligen lär det finnas en verkställande direktör som håller reda på sparbetingen, men det saknas någon som kan slå fast vad företaget egentligen sysslar med.
  Det saknas en vision.
Politikerna har snabbt dragit sina slutsatser. Ett företag utan uppdrag och därtill utan – chef, vad är det egentligen? Folkpartiledaren vill som vanligt börsintroducera. I november var det Vin & Sprit, i december hade turen kommit till folkets egen tv. Varför inte en kombinationsaktie för ensamma tv-kvällar?
  Moderaternas Anders Björck menar att eftersom vision saknas och behovet av dokusåpor är väl tillgodosett på annat håll, så kan man lägga ner. Eventuellt skapa ett ”Lilla SVT”, ett slags Rest-Jugoslavien i medielandskapet som skjuter av ett och annat invandrarprogram eller någon udda konstkalender, men då självklart producerat av riktiga, kommersiella aktörer.
  Numera kan ett företag ha existerat i årtionden med tiotusentals anställda som utvecklat och producerat produktmodell efter modell; det betyder ingenting. Inte förrän den dag det dyker upp en solbränd generalist som kan göra en klatschig power-point presentation och förklara för dem som arbetar vad som egentligen pågår:
  – Vi säljer inte lastbilar, vi säljer aha-upplevelser.
Nu kläcker i och för sig inte den normale vd:n den typen av djupsinnigheter på egen hand. Han städslar en konsult. Detta är modernt ledarskap.
  
Vår egen Percy Barnevik var innan han blev ordförande för alla bolags urmoder, Investor, känd för att ha en särskild medarbetare som bar hans overheadbilder. Barnevik hade hundratals, kanske till och med tusentals ljusbilder i sin arsenal. Så blev han också utnämnd till världens bästa vd.
  När observatörerna synar SVT ser de ett företag i kris. De börsträngtande ser en presumtiv kommersiell aktör. Fackklubbarna ser disharmoni och oro.
  Som tittare ser man någonting annat.
I det utbud som faktiskt erbjuds finns en tydlig skillnad mellan SVT och de kommersiella kanalerna. Utbudet är bredare. Fakta, nyheter och egenproducerad dramatik och underhållning prioriteras. Medan konkurrenterna har en handfull olika samhälls- och faktaprogram, kan SVT varje år visa hundratals. Och publiken hittar dit.
  
Profilen finns där för den som tittar. Visionen sitter i tablån.
  Och det är just detta kritikerna finner så hotfullt. De kan nog tänka sig att det köps in ett och annat ”smalt” program. Men inte ett samlat kunnande, uppbyggt över tiden, som dag efter dag kan leverera fakta, nyheter och underhållning till en stor publik utan kommersiell baktanke.
I den fontän av bortslösad tid som den genomkommersialiserade tv-kulturen erbjuder, har jag svårt att tänka mig några mer motiverade insatser än att riksdagen ser till att det sker en kraftiga förstärkning av allmänhetens television. Storleken på företagets budget är i sammanhanget blygsam, särskilt i jämförelse med andra kulturinstitutioner.
  När SVT visar en reprisföreställning av Trollflöjten en varm försommarkväll, tar det Operan ett år att fylla en lika stor salong.
  Det demokratiska inslaget är uppenbart och utdelningen på pengarna alltså god.
  Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER