Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 20 JANUARI 2001
 
 

Hur ska en tvättäkta centerpartist se ut?

Text:  Robert Aschberg
Tyck till om Robert Aschbergs kolumn
Läs mer av Robert Aschberg
Varför avgick Lennart?
Centerns före detta partisekreterare Ola Alterå sa nyligen:
  – Lennart ser inte ut som en centerpartist och han låter inte som en centerpartist.
   Om det var på grund av utseendet Lennart avgick så undrar jag hur en tvättäkta centerpartist ska se ut? Och vilka läten som bör komma ur en genuin partimedlem?
  Fan vet. I Stockholm tycks de inte existera längre. Troligen har vi inte en enda bondeförbundare i kvarteret. Alldeles säker kan man förstås inte vara, men folkdräkterna, gödselstövlarna och traktoroverallerna lyser med sin frånvaro. Inte en Odal-keps så långt ögat når.
Centern är slut. Hur de enskilda medlemmarna än låter och ser ut.
  
Det skulle krävas en person med baron Münchhausens talanger för att rädda rörelsen. Såvitt jag vet har den ingen sådan pjäs att tillgå. Till fromma för vänsterpartiet och miljöpartiet, eftersom sossarna nu kommer att blir än mer beroende av sina nuvarande samarbetspartners.
  Det är roligt nästan jämt.

   I veckan krävde socialminister Lars Engqvist i TV 4 att cigaretter ska innehållsdeklareras. Alla 599 ämnen som finns i en cigg skulle stå på paketet, för att avskräcka folk från att röka.
  Något mer ovetenskapligt krav får man nog leta efter. Cigaretter ska ju rökas, inte ätas. Det som finns i cigaretterna är ju något helt annat än det som finns i röken.
  Jag skulle förstå kravet på innehållsförteckning om socialministern hade krävt att det var rökens innehåll som skulle deklareras på paketen.
Tobaksmotståndarna i En rökfri generation upplyser på sin hemsida att cigarettrök innehåller cirka 4 000 kemiska ämnen, varav 2 000 är direkt skadliga för människan. Det blir mycket finstilt, det, på ett paket cigaretter.
   När vi ändå är inne på vetenskap så vill jag varna för segling.
  Tidningen Ny Teknik berättar nämligen i senaste numret om så kallat utarmat uran. Ni har hört talas om ämnet, eftersom USA använde det i ammunitionen både i Irak och i Jugoslavien, vilket lett till misstankar om att både soldater och civila nu riskerar att få cancer.
  Utarmat uran är en restprodukt som uppkommer när naturligt uran anrikas till vapenuran och kärnbränsle.
  Enligt artikeln i Ny Teknik används utarmat uran i många sammanhang där det behövs hög vikt på liten yta. Således har Boeings jumboflygplan 250 kilo utarmat uran i vingar och roder för att motverka vibrationer. Ämnet finns också i vissa svänghjul.
  Uranet används dessutom i fenkölar på riktigt snabba segelbåtar. Båtarna som tävlar om Americas Cup och om att jaga runt jorden så snabbt som möjligt har fenkölar som ska vara så små och tunga som möjligt. Utarmat uran är tyngre än bly och kostar inte mer än 100 kronor kilot. En strålande lösning.
  Det svenska försvaret testade utarmat uran i pansarbrytande ammunition på 1960-talet, men valde volfram i stället, vilket kostar 100 gånger mer, men möjligen minskar hälsoriskerna för dem som drabbas av ammunitionen.
Hela resonemanget om uran i ammunition är en aning bisarr. Jag menar, krig går liksom ut på att döda och skada. Diskussionen blir möjligen logisk om man tar med i beräkningen att många soldater och civila dör av ”friendly fire”, alltså av den egna sidans beskjutning.
  

Slutligen vill jag ta upp ryktena om Bengt Göransson. Det är mannen som oavbrutet sitter i tv och säger lattjo saker om de amerikanska börserna.
  Det snackades i branschen om Bengt.
  Illvilliga kolleger sa att han inte alls satt på Wall Street och spekulerade, utan långt därifrån: framför en affisch i en källare i ett slummigt industriområde i New Jersey.
  Jag kollade upp saken med folket på Rapport.
  Bengt sitter verkligen ovanför börsgolvet när han syns i tv. Det kostar dyra pengar att hyra studion där. När han ringer in sina rapporter sitter han dock hemma i Maryland.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER