Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 15 MARS 2001
 
 

Vem var utbränd innan vi hade hört det ordet?

Text: Fredrik Virtanen
Tyck till om Fredrik Virtanens kolumn
Läs mer av Fredrik Virtanen
Tallkottskörteln. Tänk om det fanns en tallkottskörtel för varje fråga man sökte svar på.
  Oh la la, då kunde man förlora förståndet med Ulf Lundell.
  
Tydligen var det Knulf som sa att det finns en körtel under örat, tallkottskörteln, som fungerar så här: När det börjar bli ljust och vi bara vill sprattla runt och fnittra hela tiden så pumpar tallkottskörteln ut depphormoner som gör att vi inte bara vill sprattla runt och fnittra hela tiden. För hur skulle det se ut.
  Och när det börjar bli mörkt, på hösten, så pumpar tallkottskörteln ut glädjehormoner så att vi inte bara ska ligga på våra rum och deppa ihjäl oss.
Men det kan bli fel. Det blir fel. Körteln spårar ur och sprutar ut alldeles för mycket hormoner. På hösten är det toppen, då blir man glad, men så här på våren orsakar det depressioner. ”April är den grymmaste av månader” skrev TS Eliot och där fick alltså månaden april en helt oförtjänt sågning eftersom det ju var tallkottskörtelns fel.
  
Tallkottskörteln.
  Jag vet att den finns.
  Men jag vet inte om nåt av det här stämmer.
  Det skulle vara lätt att kolla upp men jag vill inte. Det känns som en bra, tillräcklig förklaring.
  
Åh, dessa ljuva, enkla lösningar på komplicerade problem. Att bli vegan. Eller pingstvän. Eller reclaim the streets! Alltför mycket vetskap är ju ett gissel.
Jag menar, vem var ”utbränd” innan vi hade hört det ordet? Ingen. Nu är en hel generation drabbad av Lars Weiss. Eller elallergi? Eller panikångest? Det är därför inte mindre synd om dem som drabbats, men om inte f d TV 4-chefen hade läst att stressade män i karriären i USA var utbrända så kanske han inte hade blivit utbränd och inte heller startat en utbrändhetslavin.
  
Och var det inte så att det i början av 1900-talet utvecklades en massa ångest bara för att en viss Sigmund Freud sa att vi led? Och var vi inte mycket lyckligare förälskade innan vi hörde ”Love Hurts” med Gram Parsons och Emmylou Harris? Och kanske skulle kvinnor ha bättre självförtroenden om de inte redan i vaggan fått lära sig att ”It’s a man’s, man’s world”.
  
Min snygga vän Jessika sms:ade ”Det finns människor som aldrig skulle bli förälskade om de inte hört talas om kärleken”, ett citat från 1600-talscynikern François de La Rouchefoucauld, och då svindlar förstås tanken åt alla möjliga håll. Man kan tänka sig att byta ut orden ”förälskade” och ”kärleken” mot vilka ord som helst.
  ”Det finns människor som aldrig skulle bli utbrända om de inte hört talas om Lars Weiss”. Det fungerar! ”Det finns människor som aldrig skulle bli bittra om de inte hört talas om klasssamhället”. Oja. ”Det finns människor som aldrig skulle bli kåta om de aldrig hört talas om sex”. Äh, kanske inte. Eller kanske. Kanske föds vi med vissa känslor, som kärlek, som är primala, eller har vi lärt oss allt, gott som ont? Vet inte. Ingen vet.
  
Vi vet, dock, att deltagarna i ”Villa Medusa”, ”Radio” och ”Baren” hade varit betydligt mer olyckliga om de hade vågat sig på att läsa en bok eller en dagstidning. Istället säger och gör de självsäkert den ena enfaldiga grejen efter den andra och är precis lika lyckliga för det. Så skönt det verkar.
  Som Ulf Lundell sa från scenen på Cirkus i Stockholm i tisdags:
  – Vad är det första man gör på morgonen? Tja, man kanske pissar först, men efter det, eller före, jag gör det före, definitivt före. Men vad gör man? Man t ä n k e r.
  – Det är så jävla jobbigt!
Så är det ju. Lundell ville få oss att ”förlora förståndet” med rock ’n’ roll och det är väl målet med alla skivor, alla droger, alla Göran Kropp-äventyr, all Jan Guillou-jakt, alla Robert Aschberg-båtar, alla glassiga månadstidningar och all kärlek.
  
Men ju mer man vet desto svårare är det att förlora förståndet. För det är ju sällan man nöjer sig med en passande teori om en vilt skenande melatoninkörtel. Men lyckas man blir, ironiskt nog, idén tallkottskörteln lösningen på den vårdepression som organet tallkottskörteln skapade. Det är fantastiskt – och en tanke som på riktigt kan få en att förlora förståndet.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER