”Det borde aldrig mer få byggas murar”

Jeannine Nagel och Heinrich Schultz bloggade direkt från Berlin

Foto: Foto: Lotte Fernvall
Jeannine Nagel och Heinrich Schultz svarade på Aftonbladets läsares frågor.
NYHETER

Jeannine Nagel & Heinrich Schultz säger: Hej. Nu är vi på plats.
andreas säger: Hejsan.. Vad var er första tanke när ni hörde att muren hade fallit??
Jeannine Nagel & Heinrich Schultz säger: Jeannine: Jag kunde inte tro att det var sant. Inte ens när jag själv gick över till väst kändes det som om det var verkligt. Jag fattade det på riktigt först flera dagart senare.
Eric säger: Hej! Många ungdomar verkar leva i en slags Östtysk-nostalgi och ser på forna Östtyskland med beundran. Vad vill ni säga till dem?
Jeannine Nagel & Heinrich Schultz säger: Jeannine: Jag vet. Genom min dotter känner jag till den här kulten. Det är som de sympatiserar med någonting som de inte har en aning om. Det är som en modetrend. Man måste fortsätta förklara för dem hur verkligheten var. Lätt att det får en falsk bild av DDR annars. De flesta unga vet inte ens vem Erich Honecker var.
rutger säger: vad var det första ni handlade eller gjorde i västberlin dagen efter?
Jeannine Nagel & Heinrich Schultz säger: Heinrich:Köpte en snygg vintertröja. Jeannine: Fanns en knälång läderjacka som alla i väst hade. En sån köpte jag direkt. Idag tycker jag den är urful.
Januz säger: Hade ni släkt och/eller vänner på västsidan? Hur var det att träffa dem i så fall?
Jeannine Nagel & Heinrich Schultz säger: Heinrich: Jeannines hade en halvbror i Hannover. Var jätteroligt att träffa dem. Kul att få se hur de bodde.
gösta säger: planerad ni någon gång att klättra över muren?
Jeannine Nagel & Heinrich Schultz säger: Heinrich: Nej. Jag hade mitt hus som jag kämpat så länge för att köpa. Jag var missnökd med inte till den grad att jag ville lämna familjen i sticket. Jeannine: När östtyskar började fly till väst genom Ungern sommaren 1989 å pratade ajg md mina vänninor om att göra samma sak. Att försöka ta mig över muren hade jag aldrig vågat.
Stephanie säger: sind Sie mit der Wiedervereinung zufrieden?Blev överlycklig när muren föll, hade släkt och vänner på andra sidan men vad tycker ni om Wiedervereinigung? Gick det först snabbt?
Jeannine Nagel & Heinrich Schultz säger: Heinrich: Jag tycker att det på det hela taget gick bra. Hade varit svårt att göra på något annat sätt. Jeannine: I och med att staten inte gav oss resefrihet tidigare så att det hela hade gått lungt till så fanns det ingen annan möjlighet när muren föll. Heinrich: Jag är missnöjd med att vi pensionärer i Öst får sämre pension än de i väst. Trots att vi betalar samma skatt.
thomas säger: fanns det något bra med östtyskland?
Jeannine Nagel & Heinrich Schultz säger: Jeannine: Barnen var bättre skyddade. Hade större möjligheter att utvecklas och hitta sin talang. Utbildningsystemet var bättre liksom sjukvården.
W. Teske säger: Hur upplever ni att de östtyska ledarna (främst Honecker) "dömdes" efter återföreningen? För milt? För hårt?
Jeannine Nagel & Heinrich Schultz säger: Heinrich: För mild. Honecker borde ha fått ett straff men han stack ju. Jag tänker på hur illa alla östtyskar behandlades som hamnade i Stasis fängelser. Jag tycker ledarna för DDR borde ha fått utstå samma behandling. Nu fick de frigång och det ena med det andra.
Rebecka säger: Jag undrar vad ni anser om att det sker samma sak nu i Isreal? Med en mur som ska skilja folk åt?
Jeannine Nagel & Heinrich Schultz säger: Heinrich: Väldigt illa. Det borde aldrig mer få byggas murar. Det är helt fel. Man måste hitta andra lösningar. Aldrig mer en mur.
Jossan säger: Vad är största skillnaden från leva i Öst och i Väst?
Jeannine Nagel & Heinrich Schultz säger: Jeannine: I dag 20 år senare finns nästan inga skillnader. Vi har samma butiker på båda ställena. Händer väldigt sällan nu för tiden att folk frågar mig om jag är från öst. Förrut hände det ofta.
Sylvia säger: Hej! Finns det någon öst- respektive västmentalitet hos ungdomar idag? Exempelvis om det anses finare/coolare/bättre att blivit född på endera sidan?
Jeannine Nagel & Heinrich Schultz säger: Jeannine: Bland mina dotters kompisar är det coolare att vara född i Östberlin. Men jag vet inte varför. Tor knappast att de i väst delar den uppfattningen.
Kent1980 säger: Hur ska ni fira eller uppmärksamma 20-årsjubileet? Om ni ens gör det? :-)
Jeannine Nagel & Heinrich Schultz säger: Heinrich: Jag kommer förmodligen att ta mig till Brandenburger Tor där det officiella firandet ska ske med fallande murstenar. Jeannine: Jag måste jobba men annars hade jag nog inte firat speciellt.
Perry Como säger: Är alla nöjda med ett enat Tyskland ?
Jeannine Nagel & Heinrich Schultz säger: Heinrich: Den största delen är nöjda enligt min mening. De som är missnöjda är framförallt de äldre som hade bra positioner i DDR och tycker att de förlorade på återföreningen. De som har svårt att anpassa sig till den nya tiden.
Li säger: Hej!Tror ni att unga i dag kan förstå hur det var i Berlin innan muren föll?
Jeannine Nagel & Heinrich Schultz säger: Jeannine: Förnuftsmässigt kan de nog det. Men jag tror aldrig att den kan förstå känslan av att leva med muren. Den där känslan av att vara inspärrad kan man bara föreställa sig om man själv upplevt det
Moderator säger: Nu kommer sista frågan.
jimpa säger: Kan du försöka beskriva känslan i ord, känslan du hade då muren revs.
Jeannine Nagel & Heinrich Schultz säger: Heinrich: Hela min kropp sa att detta kan inte vara sant. När jag väl fattade det så kom istället rädslan för att detta bara var något tillfälligt och att vi snart skulle vara inspärrad bakom muren igen. Jeannine: Det var en så enorm glädje. Vi kastade oss i famnen på vilt främmande människor från Västberlin. Dessutom kunde jag gå på konsert med min artistidol Udo Lindenberg. Honom fik man lyssna på i smyg i DDR.
Moderator säger: Nu är chatten slut. Tack Jeannine och Heinrich (och Wolfgang som tolkat) – och alla ni som ställt frågor!
Jeannine Nagel & Heinrich Schultz säger: Schönen grüz nach Schweden