Rättegång mot dörrvakter i hovrätten
MALMÖ. När de tre dörrvakterna tryckte ner en drogpåverkad kroggäst så att han kvävdes till döds kände man inte till riskerna med det grepp de använde.
   Det hävdar försvaret som med nya bevis vill få vakterna frikända.
   När rättegången inleds på tisdag ska hovrätten avgöra om de tre vakterna får kalla en ny rättsläkare som sakkunnig.
   Tingsrätten i Malmö dömde i somras vakterna till tre månaders fängelse för vållande till annans död. Enligt domstolen var det vakternas våld mot den 24-årige kroggästen som orsakade dödsfallet på nattklubben Privé i Malmö i december 1996. Spåren av alkohol och läkemedel i 24-åringens blod påverkade inte tingsrättens bedömning.
   Efter förhandlingen i tingsrätten har det kommit fram nya rön som har betydelse i målet, anser advokat Magnus Lundh, som försvarar en av vakterna. Lundh hänvisar bland annat till en utredning av Rättsmedicinalverket om dödsfall de senaste åren i samband med att drogpåverkade gripits av polis eller vakter.
   - Bara att man håller människor på ett visst sätt kan göra att det blir andningsstörningar, säger Magnus Lundh.
  
Vakterna nekar till brott
   Han hänvisar också till en annan rättegång i hovrätten om vakters påstådda övervåld. En man blev allvarligt skadad vid ett diskotek 1995, men hovrätten friade nyligen vakterna. Vid den rättegången vittnade docent Peter Krantz.
   - Där kommer resonemanget in att de har hållit mannen på ett sätt som de lärt sig och som ingen visste att det var farligt, säger Lundh, som har begärt att Krantz ska höras som sakkunnig vid hovrättsförhandlingen.
   Tingsrätten ansåg i sin dom att 24-åringen hölls fast av Privévakterna och trycktes mot golvet i en onaturlig och plågsam ställning. Våldet upphörde inte förrän han låg stilla. Vakterna väger tillsammans över 300 kilo, enligt polisutredningen.
   Alla tre vakterna, som nekar till brott, har hela tiden hävdat att ingripandet var normalt.
  
Helena Andersson/TT