lördag 28/3 1998

  Åtal för otillåten spridning av Roxette
UPPSALA (TT). En man som importerade och spred 22 000 exemplar av specialskivan Roxette - Favourites from Crash! Boom! Bang! har åtalats vid Uppsala tingsrätt.
   Nu ligger två ton beslagtagna cd-skivor med den världsberömda gruppen i Uppsalapolisens förråd och väntar på att förstöras.
   Skivorna är specialtillverkade i USA. De har spritts i Sverige och övriga Norden utan tillstånd av Per Gessle, Marie Fredriksson eller EMI Svenska AB, det bolag som har rättigheterna till skivan.
   Mannen åtalas för brott mot upphovsrättslagen. I polisförhören nekar han till att medvetet ha gjort någonting brottsligt:
   - Jag var övertygad om att det var OK att sälja skivan i Europa.
   Skivan innehåller tio av ursprungligen 15 spår. Den tillverkades 1994 efter ett särskilt licensavtal, för spridning enbart på den amerikanska marknaden, skriver Upsala Nya Tidning.
   Mannen säger sig ha köpt 40 000 exemplar av skivan, utan att ha en aning om att skivan kunde vara förbjuden att sälja i Sverige. Hans försäljning gick i Sverige framför allt till varuhus, exempelvis Åhléns, men skivan är även spridd i andra nordiska länder.
   Försäljningen upptäcktes av det branschorgan som ständigt är på jakt efter brott mot upphovsrätten på skivmarknaden, International Federation of the Phonographic Industry (IFPI).
   Redan 1996 tog IFPI kontakt med mannen och uppmanade honom att sluta sälja Roxetteskivan. Men enligt polis och åklagare, som har tagit del av mannens bokföring, fortsatte försäljningen ända fram till i maj 1997.
   När polisen slog till mot mannen beslagtogs närmare 18 000 cd-skivor som så småningom ska förstöras.