Lördag 18 april 1998
  OLOF BRUNDIN möter STEN ANDERSSON. På måndag blir han 75 år. Men först avslöjar han spelet bakom vem som – egentligen – skulle ha blivit statsminister efter Ingvar Carlsson.

”Leijon skulle bli statsminister”
Efter blodproppen blir det inga Vasalopp för Sten Andersson. Men nog håller den 75-årige jubilaren i gång. Han promenerar minst en mil om dagen. Orolig för socialdemokratin är han inte.”Det krävs en jävla begåvning för att förlora valet”, säger han.
Foto: PETER KJELLERÅS

Hej Sten!
  – Hejsan!'
Grattis på 75-årsdagen, du ser inte ut att vara en dag äldre än 74.
  – Jag har nog fan sett mig själv i spegeln, så jag vet vad som gäller.
Allvarligt talat, du är ju stiligare än någonsin?
  – Och nu vill du veta hur jag håller mig i trim?
Just det.
  – Jag har en halvmeters blodpropp i benet så några Vasalopp blir det inte. Men jag promenerar en mil om dagen. Det är order från doktorn.
Om vi skulle prata inrikespolitik en stund.
  – Gärna det.
Du verkar ganska säker på att socialdemokraterna vinner valet i höst.
  – Det krävs en jävla begåvning för att förlora årets val. Men jag är, dessvärre, inte helt säker på att den begåvningen saknas i partiet.
Vad menar du med det?
  – Det som bekymrar mig är partiets agitation, det som kallas ”marknadsföring” i dag. Om man ska plåga svenska folket så hårt som har varit nödvändigt under den här mandatperioden så måste man kunna förklara var för man har varit tvungen att göra det.
Det gamla hederliga politikerföraktet fick en ny skjuts häromdagen. Mats Hulth hade knappt hunnit avgå innan integrationminister Lars Engqvists partajande utan notor droppade in i nyhetsflödet.
  – Det är oursäktligt. Jag känner alla dom här grabbarna. Gävle, Motala, allihopa! Det är hyggliga karlar som kämpar för det dom tycker är rätt och riktigt. Och så hamnar dom där ändå. Jag tror att dom ansett sig ha samma rätt som direktörerna i näringslivet. Ta med frun, ta en krogsväng. Det är åt helvete! Partiet lider oerhört av det.
Men Engqvists krogsvängar gjordes för åtta år sen. Ska det verkligen ligga honom till last idag?
  – Vad gäller Engqvist så är han lite bohemisk. Han har alltid haft svårt att passa tider och komma ihåg vart han ska. Men han är en politisk begåvning.
Du har alltid hållit på de duktiga tjejerna i partiet. Mona Sahlin, till exempel.
  – Ja, det har jag. Men uppriktigt sagt så tror jag att den här mandatperioden hade blivit för svår för Mona. Varje tid kräver sin karaktär. Jag sa till Göran Persson när han var finansminister: ”Det krävs en jävla begåvning för att vara buse i politiken, men den har du till övermått”.
Hygglo.
  – Du ska komma ihåg att det Göran Persson har gjort under den här mandatperioden kommer att gå till svensk politisk historia och är en prestation som kräver en speciell personlighet. Det är ett jävla lidande att driva en sådan politik och dessutom ha en riksdagsgrupp som hela tiden blivit sidsteppad på grund av samarbetet med centern. Persson har gjort ett mycket bra arbete, även om jag hade en annan kandidat som statsminister efter Ingvar.
Va?
  – Jag hade en annan kandidat, men det ska jag berätta om i min nästa bok.
Lägg av, Sten. Berätta nu!
  – Nej, det törs jag inte. n Har man sagt A får man säga B. Fram med det!

  – Jag var ganska aktiv under den här perioden när Ingvar lämnade. Jag höll på både Mona Sahlin och Jan Nygren. Och Persson hade ju sagt nej. Men plötsligt hade vi ingen.
Och?
  – Då tyckte jag att Anna–Greta Leijon var rätt person. Hon var beredd att hoppa in på vissa villkor.
Hade Persson fått höra att Anna-Greta var på gång?
  – Nej. Det hela började med att jag var på en surströmmingsskiva på Skansen. Det var en massa fackföreningsfolk där. Och Birgitta Dahl och några till. Då sa jag till Anna-Greta: ”Om ingen annan ställer upp får väl du göra det”. Det tog ju alla som ett skämt.
Och?
  – Så uppstod då situationen att alla hade sagt nej. Mona var borta, Janne var borta, Göran hade sagt nej. Då ringde jag till Anna-Greta och sa: Nu kommer jag till Skansen och pratar allvar. ”Nu är det du, Anna-Greta!”.
Och vad sa hon?
  – Jo, hon var beredd. Hon var frestad, den saken är nog helt klar. Det hade blivit en vidunderlig kombination med Anna-Greta Leijon som statsminister och Göran Persson som finansminister. Då jäklar hade vi stått starka. Hade Göran Persson hållit fast vid sitt nej en dag till så hade det blivit Anna-Greta.
Var det Anna-Gretas stålbad i samband med Ebbe Carlsson-affären du menar hade gjort henne så stark?
  – Just det. Dessutom anser jag att hon straffades för hårt i Ebbe-affären.
Hur ställde sig Ingvar Carlsson till Anna-Greta som sin efterträdare?
  – Att Anna–Greta faktiskt var på gång får han för första gången reda på när han läser den här artikeln i Aftonbladet.
Du anklagades under din tid som utrikesminister för att vara för trevlig.
  – Jag tillhör den där sortens människor som har humor, det vill säga: jag kan skratta åt mig själv. Den egenskapen öppnar faktiskt ofta kontakten med annars ganska tillknäppta människor. Men det blir ju svårt när man träffar på folk som inte har någon humor alls.
Som tillexempel?
  – Zimbabwes president Robert Mugabe.
Hur mår din gode vän Yassir Arafat?
  – Vi har inte setts på ett tag eftersom jag har reseförbud på grund av blodproppen. Men kontakten upprätthålls genom att palestinierna kommer hit. Jag träffade någraförnågra timmar sedan här i Stockholm.
Nu är det dags för dig, som 75-årsbarn, att skriva önskelista. Vad önskar du dig av Arafat?
  – Jag önskar mig ett palestinskt fredsinitiativ.
Olof Brundin

Namn: Sten Sture Andersson. Ålder: 75 år på måndag. Yrke: Pensionär, tidigare utrikesminister, socialminister, partisekreterare, riksdagsman m.m. Familj: Hustru Britta och fem vuxna barn. Bor: I villa i Enskede utanför Stockholm. Röker: Nej. Dricker: Ja. Inkomst: Statsrådspension, cirka 35 000 kronor i månaden.


Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: