lördag 9/5 1998
  Minnesota får 46 miljarder av tobaksbolagen
ST PAUL. Den amerikanska tobaksindustrin gick på fredagen med på att betala Minnesota 46 miljarder kronor i ersättning för de skador rökningen orsakat den amerikanska delstaten.
   Pengarna skall betalas ut under 25 år. Tobaksbolagen gick också med på begränsningar av sin reklam och marknadsföring.
   -De kapitulerade för våra villkor, konstaterade Minnesotas justitieminister Hubert Humphrey III, och kallade uppgörelsen ett ”skydd för kommande generationer”.
   Uppgörelsen gjordes just som juryn skulle börja sin överläggning efter en 16 veckor lång rättegång.
   Delstaten hade stämt en lång rad tobaksbolag på mångmiljardbelopp för de kostnader delstaten haft för behandling av tobaksrelaterade sjukdomar.
   39 andra amerikanska delstater har lämnat in liknande stämningar, men Minnesotafallet är det enda som hittills nått fram till juryns överläggningar. Några andra delstater har tidigare träffat förlikning med tobaksindustrin.
   I juni förra året gick tobaksindustrin med på att betala ut närmare 2 778 miljarder kronor i ersättning för alla sådana stämningar. Men förra månaden drog sig tobaksbolagen ur överenskommelsen, sedan krafter i den amerikanska kongressen försökt öka på beloppet.
   Minnesota hade tidigare tackat nej till den nationella överenskommelsen och gått vidare med sin egen stämning. (TT-Reuters)