Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
Lördag 20 juni 1998
 

Mobiltelefonen ökar risken för hjärnblödning

Nya forskarrapporter visar att flitigt användande av mobiltelefoner höjer blodtrycket. Det i sin tur kan leda till svåra sjukdomar.
Foto: MATS STRAND

Ny forskarrapport: Långa telefonsamtal höjer ditt blodtryck

LONDON. Nu kommer ännu ett larm om att mobiltelefoner är farliga för hälsan.
  Blodtrycket höjs om man pratar länge i mobiltelefon.
  – Det här är helt nya och väldigt intressanta uppgifter, säger docent Kjell Hansson Mild vid Arbetslivsinstitutet i Umeå.
  Avslöjandet om att blodtrycket höjs om man använder mobiltelefon kommer från en grupp forskare vid den neurologiska kliniken på universitetssjukhuset i Freiburg i Tyskland.
  De presenterar sina upptäckter i senaste numret av den ansedda medicinska tidskriften Lancet.

”Kan ställa till med problem”
  – Den här undersökningen visar att mobiltelefoner har en effekt på hälsan, säger Duncan Dymond, hjärtspecialist vid St Bartholomew-sjukhuset i London.
  – En hastig blodtrycksförändring kan ställa till problem, särskilt för personer med kranskärlssjukdomar.
  Testerna utfördes på en grupp friska personer i åldern 26–36 år. De tyska forskarna monterade fast mobiltelefoner på försökspersonernas huvuden – och slog av och på dem med hjälp av fjärrkontroller.
  Försökspersonerna hade alltså ingen aning om när telefonerna var påslagna och när de utsattes för elektromagnetisk strålning.
  Under testerna konstaterade forskarna att blodtrycket höjdes med minst fem procent hos försöksgruppen. I genomsnitt steg blodtrycket 5–10 millimeter över den normala nivån.
  – En sådan höjning kan få negativa effekter för folk som redan har högt blodtryck, säger tyska forskarna.
  Aftonbladet talade i går med docent Kjell Hansson Mild i Umeå, som tillsammans med norska forskare genomfört världens hittills största studie av hälsoeffekter från mobiltelefoner.

”Det här är bara början”
  – Det här är bara början, det pågår forskning överallt och det kommer hela tiden fram nya uppgifter om att människan påverkas av mobiltelefoner, säger han.
Hur farligt är det att prata i mobiltelefon?
  – Jag är fysiker, inte läkare. Men det är klart att den tyska studien öppnar möjligheter att spekulera åt alla håll. Forskarna konstaterar ju mätbara förändringar av blodtrycket.
Text: Anders Hvidfeldt  Det är inte bara i Tyskland, Sverige och Norge som det pågår forskning om mobiltelefoner. Inom kort inleds ett stort projekt i Finland, världens mest mobiltelefontäta land.
  – Forskarna ska ta in folk på laboratorium och se om de kan framkalla huvudvärk hos en grupp frivilliga som pratar i mobiltelefon, säger Kjell Hansson Mild.

Tidigare larm om mobiltelefoner
Trötthet och huvudvärk. Ju mer man pratar i mobiltelefonen, desto större hälsoproblem får man. Trötthet, huvudvärk, minnesluckor och koncentrationsproblem är några symptom. Allt enligt en svensk-norsk undersökning, den största som gjorts av hälsoeffekter från mobiltelefoner.
Cancer. En australiensisk studie visar att mobiltelefoner kan ge cancer. Möss som utsatts för elektromagnetisk strålning från GSM-telefoner löper dubbelt så stor risk att utveckla cancer i lymfköttlarna än de som inte utsatts för strålning.
Pacemaker kan störas. Människor med pacemaker kan störas av mikrovågorna från mobiltelefonen och får rådet undvika att ha den i innerfickan mot hjärtat.


Fler nyheter