FORSKARE SLÅR LARMBehöver du hjälp att sluta röka och har amalgam i munnen använd spray eller nikotinplåster, säger Lars Barregård. Forskarna ska nu undersöka om vanligt tuggummi frigör lika mycket kvicksilver som nikotintuggummi.
Foto: LOTTE FERNVALL
Tusentals får höga halter kvicksilver i blodet
Långt över 5 000 svenskar tros tugga nikotintuggummin under långa perioder. Var tredje lär ha höga kvicksilverhalter i kroppen. Fem sorter finns att välja mellan: Nicolan, Nicorette, Nicotinell, Novertis och Nikotugg. Försäljningssiffrorna är hemliga. Men en försiktig uppskattning talar för att tusentals tuggare får en kvicksilverbelastning som man annars bara hittar bland arbetare inom utsatt industri - och dessa är i dag färre än 100 personer. Huruvida detta är farligt eller inte tvistar experterna. Regeringen kräver dock totalförbud mot tandamalgam. Och Forskningsrådsnämnden lade nyligen fram en rapport där man vill jämställa tandmaterial med läkemedel och kräver samma system för kontroll och biverkningsrapportering.
Tuggar du nikotintuggummi?
Se upp! Extremt tuggande löser ut kvicksilver ur amalgamfyllda tänder. Ju fler fyllningar man har, desto högre blir kvicksilverhalten, säger docent Lars Barregård vid yrkesmedicinska kliniken i Göteborg.
Personer som tuggar fler än fem nikotintuggummin per dag får i sig lika mycket kvicksilver som industriarbetare som arbetar med ämnet. Det handlar inte om några omedelbara hälsorisker, men det är en onödig källa till ökad kvicksilverbelastning, säger Lars Barregård och tillägger att all hård, långvarig nötning på tandamalgam frigör kvicksilver i munnen.
Det är alltså inte nikotintuggummit i sig som är ohälsosamt utan det extrema tuggandet.
Tuggas frenetiskt
under lång tid
Att man studerat just nikotintuggummin beror på att dessa ofta tuggas frenetiskt under en lång sammanhängande period. Tillsammans med forskare i Lund har kliniken jämfört 18 långtidsanvändare av nikotintuggummi med 19 kontrollpersoner som tuggade tuggummi högst en halvtimme i veckan. Nikotintuggarna hade i snitt använt tuggummin i två år och tog mellan fem och 22 tuggummin per dag när undersökningen ägde rum. Samtliga medverkande hade mer än 15 amalgamfyllningar i tänderna. Trots detta var skillnaden markant. Tuggarna hade betydligt högre halter av kvicksilver i både blod och urin än de övriga, säger Lars Barregård, som även fann ett samband mellan antalet amalgamfyllningar och kvicksilverhalt. I genomsnitt fick nikotintuggarna i sig motsvarande en tredjedel av det gränsvärde som gäller för kvicksilver i arbetslivet.
Giftet hamnar
i njurarna
Kvicksilverångorna andas in och sprids sedan i kroppen. En stor del hamnar i njurarna. I vissa fall får det en toxisk effekt så att proteiner läckt ut i urinen. Det är inte acceptabelt! Det skulle innebära att nikotintuggummin är den vanligaste orsaken till ökad kvicksilverbelastning i vårt land, säger han, och tycker att de som behöver hjälp att sluta röka och har amalgam i munnen byter till spray eller nikotinplåster i stället. Sju personer i studien bytte ut sina tuggummin. Efter 25 dagar hade kvicksilverhalten i blodet sjunkit från 9 till 3,6 mikrogram per liter.