Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige Visa alla rubriker
Publicerat kl :

Arne Ruth slutar som kulturchef och chefredaktör på DN
STOCKHOLM. Arne Ruth slutar som kulturchef och chefredaktör på Dagens Nyheter.
   I fortsättningen tänker han endast medarbeta i tidningen som fri skribent, meddelade han på tisdagen.
   På Dagens Nyheter finns i dag ett tredelat chefredaktörskap med Hans Bergström som chefredaktör för ledarredaktionen, ansvarige utgivaren Joachim Berner som chefredaktör för nyhetsredaktionen, samt den post som chefredaktör för kulturredaktionen vilken Arne Ruth nu lämnar.
   Arne Ruth tillträdde sin tjänst som chef på Dagens Nyheters kulturredaktion 1988 och kom då från Expressen. Där lockades han 1977 att efterträda Bo Strömstedt som kulturchef när denne blev tidningens chefredaktör.
   På Dagens Nyheters kulturredaktion ansågs Arne Ruth som litet av ett nerköp, men han hade goda kontakter med Gerhard Bonnier och tog strid och vann.
  
Kom med vita bussar
   Han är son till en tysk soldat och född mitt i kriget den 7 november 1943. Fadern försvann i slaget om Berlin och som ettåring kom Arne till Sverige med de vita Bernadottebussarna tillsammans med sin mor Aina och två äldre tvillingbröder.
   Som son till en soldat har han under åren inte varit rädd att ta strid med Mariebergs mäktige chef Bengt Braun och ansett att siffermännen inte ska bestämma över de som sköter bokstäverna.
   Arne Ruth, som har en passion för gamla bilar och radioapparater, började sin journalistkarriär redan som 13-årig lokalredaktör på Bohusläningen. Ett jobb som den äldre brodern Walter överlåtit på honom, tills tidningen vid ett hembesök upptäckte Arnes ålder och gjorde misstaget att avskeda honom.
   1965 gjorde han dock praktikjobb på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning för att sedan 1973, efter en frilansperiod, bli fast anställd på Sveriges Radio där han tre år senare blev redaktionschef.
   Ingela Lind, biträdande chef på kulturredaktionen, tar över som tillförordnad chefredaktör. (TT)
  
Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan