Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 27 AUGUSTI Visa alla rubriker
Publicerat kl 16:14

Hot tvingar kosovoalbaner att flytta
MALMÖ (TT). - Vi flyttar. Vi är inte säkra här.
   Det säger en kosovoalbansk flykting som fruktar för sin familjs säkerhet efter ett hotbrev.
   Även statsrådet Pierre Schori hotas sedan han fördömt brandattentatet i måndags mot en fritidslokal för kosovoalbaner i Malmö.
   I ett brev till Kvällsposten tar en grupp som kallar sig ”Vi som byggde landet” på sig skulden för branden.
   I brevet hotas också Pierre Schori.
   ”Det var vi som satte eld på den kosovoalbanska fritidslokalen på Rosengård i Malmö”, står det i det anonyma brevet, som på torsdagen överlämnades till polisen.
   Brevskrivaren säger sig vara trött på att ”skattemedel slösas på det ena invandrarprojektet efter det andra”.
  
Landsförrädare
   Biträdande utrikesminister Pierre Schori kallas i brevet för landsförrädare efter sitt besök hos Kosovoalbanerna på Rosengård i måndags. ”Snart kommer du att få betala tillbaka din skuld till det svenska folket och det på ett sätt som du bara kan drömma om”, heter det.
   De kosovoalbanska kvinnor som använt lokalen har tidigare fått hotbrev, som gick ut på att de borde lämna landet. Men polisen är ändå inte säker på att gärningsmännen är rasister.
   - Det är en hypotes bland andra, säger polisinspektör Anders Larsson till TT. Brevet kommer nu att analyseras av polisen.
   En flykting från Kosovo, som av rädsla för repressalier vill vara anonym, berättar för TT att ett hotbrev även skickats till en albansk kulturförening i Stockholmstrakten.
   - Det finns säkert fler kosvoalbaner som blivit hotade. Det går rykten om att de inte vågar anmäla hoten, säger TT:s källa.
  
Vågar inte bo kvar
   ”Varje död kosovoalban är en seger för de svenska skattebetalarna”, står det i hotbrevet till kulturföreningen. Brevet är inte undertecknat.
   Nu vågar familjen som tog emot brevet inte bo kvar, utan byter lägenhet. Barnen försöker de hålla utanför, så gott det går.
   - Vi har också rätt att känna oss säkra och bli behandlade som alla andra i det här landet. säger en familjemedlem.
   Det finns 35 000 albaner i Sverige, den största delen av dem är nu svenska medborgare.
   Historikern Heléne Lööw säger till Kvällsposten att det är mycket oklart vem eller vilka som står bakom signaturerna ”Vi som byggde landet” eller ”Vi som byggde Sverige”. Signaturerna har använts flera gånger tidigare, bland annat i samband med bombhot på olika håll i landet under julhandeln. Det kan finnas en logik i att gruppen väljer att slå till under valrörelsen, enligt Heléne Lööw.
   Pierre Schori, som på torsdagen befann sig i Estland, vill inte kommentera hotet.
   - Det är en polissak, säger hans pressekreterare Elisabeth Wallton till TT.
   Ulf Mårtensson /Cecilia Klintö/TT
  
Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan