Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 17 SEPTEMBER 1998
 

”Hon kan tvingas betala böter”

Skatteverket: ”Betalar man över 1000 kronor i ersättning gäller reglerna”

Gudrun Schyman kan tvingas betala böter för att hon anlitat svart arbetskraft.
  – Här är skattelagstiftningen tydlig. Har hon betalat över 1 000 kronor i ersättning för utfört arbete, då gäller reglerna, säger Björne Sjökvist, skattedirektör vid Riksskatteverket.
  Skattebrottslagen är entydig när det gäller arbeten som utförs i hemmen. Trots att arbetstagaren kan vara vän till familjen – eller till och med en granne – får man inte kringgå bestämmelserna.
  Arbetstagaren måste dessutom ta upp inkomsterna i sin självdeklaration.
Om min dotter klipper gräsmattan hos grannen, och grannens dotter städar hemma hos mig – måste jag då lämna kontrolluppgift för det?
  – Ja, definitivt, om ersättningen överstiger 1 000 kronor under ett år, säger Björne Sjökvist.
Gäller det också om ett barn hjälper till hemma?
  – Nej, det där är en gråzon och där är det svårare att ge generella besked. Inom familjen har man både rätt och skyldighet att stödja varandra, även ekonomiskt. Därför går det inte att säga klart och tydligt vad som ska deklareras som inkomst eller inte.
Kan man ta emot pengarna som en gåva i stället?
  – Ja, en gåva som understiger 10 000 kronor behöver man inte skatta för. Men då ska det också finnas ett gåvoskäl – och det gör det ju inte riktigt i det här fallet.
  Björne Sjökvist säger också att skattemyndigheten har möjlighet att tvinga en person vid vite att lämna in kontrolluppgifter för ersättning de betalat som överstiger 1 000 kronor under året.
  De kan även kräva in en straffavgift.
  Som privatperson slipper Gudrun Schyman att betala arbetsgivaravgift om arbetet hon betalat för inte har kostat över 10 000 kronor under ett år.

Andreas Dalin


Fler nyheter