Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Världen 19 SEPTEMBER. Visa alla rubriker
Publicerat kl 12:50

Arbete, slaveri, prostitution fattiga barns öde i Nigeria
LAGOS. Nigerianska barn tvingas in i prostitution eller slavarbete. Ofta är det deras föräldrar som säljer dem. En regelrätt handel med barn har utvecklats i Nigeria, uppger grupper i landet som försvarar barns rättigheter.
   Barn som för några år sedan skulle ha suttit i Nigerias många skolor tvingas i dag att arbeta i industrier, ofta under hälsofarliga förhållanden.
   -De säljs som hembiträden, de säljs till prostitution, de utnyttjas i riter, de smugglas ut ur landet till gruvor eller sätts att arbeta på plantager, säger Josephine Effah-Chukuwuma i en intervju med AFP. Hon arbetar för organisationen Constitutional rights project (Projektet för författningsenliga rättigheter).
   För organisatörerna av handeln med västafrikanska barn har Nigeria blivit en ”bra” leverantör: särskilt befolkningen på landsbygden har drabbats hårt av Nigerias ekonomiska nedgång under årtionden av militärregimer.
  
”Barbarisk handel”
   Barnuppköparna ger antingen föräldrarna en engångssumma eller ett årligt belopp för barnen, säger Effah-Chukuwuma.
   En regeringstjänsteman talar i den nigerianska tidningen The Guardian om en ”barbarisk handel med människor mellan sju och 16 år”.
   -Denna handel börjar få skrämmande proportioner. Barn säljs till slaveri i Nigeria eller andra länder i Västafrika.
   Ordföranden i Nigerianska barns välfärdsförbund, Adexale Mohammed, säger till The Guardian att 70 procent av barnhembiträdena i Nigeria aldrig får någon lön och aldrig får gå i skolan. De låses i fattigdom för hela livet.
  
Korrupta regimer
   Nigerias ekonomiska sammanbrott under årtionden av korrupta militärregimer har lett till att levnadsstandarden har rasat. Nigeria är nu världens 13:e fattigaste land.
   -Att barn säljs visar hur fattigdomen urholkar det traditionella landsbygdslivet. Det visar också vilka brister det är i utbildningen i de här områdena nu, säger Bikisu Yusuf, chef redaktör för veckotidningen Citizen i Kaduna i norra Nigeria.
   Bland det mest nedslående är ökningen av barnprostitution.
   -Både kvinnor och män utnyttjar flickor under 14-15 år. De säljer dem eller hyr ut dem mot kontrakt till äldre män, säger Effah-Chukuwuma.
   Constitutional rights project hoppas att den nya regeringen, som tillträdde i juni, ska skärpa lagarna mot utnyttjande av barn. (TT-AFP)
  
Alla dagens telegram Världen: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Världen Upp på sidan