Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 22 OKTOBER 1998
 

”Operationen räddade hans liv”

På lördag visar tv hur läkaren Marko Ylén opererar den svårt sjuke Pål Hollenders arm. – Tur att tv censurerat inslaget, det var äckligt, säger Ylén.
Foto: ULF HÖJER

Tv:s läkare: Tropisk sjukdom var nära döda Robinson-Pål

Frossa. 40 graders feber. Blodförgiftning. Höger underarm groteskt uppsvullen.
   Pål Hollender var illa däran.
  – Jag tror att han hade dött om han inte fått vård, säger Marko Ylén, som opererade Pål på plats i Malaysia.
  I förra avsnittet av Robinson förekom midsommarlekar. När Pål hoppade säck ramlade han och slog i armbågen.
  – Han fick ett pyttelitet sår, men på en olycklig plats. I armbågen finns en slemsäck dit bakterierna gärna söker sig. Andra dagen efter olyckan så exploderade infektionen, säger Marko Ylén.

Hollender blev hans tuffaste fall
  Han jobbar till vardags på kirurgen på S:t Görans sjukhus i Stockholm. I somras hade han ansvaret för det svenska tv-teamet och deltagarna på plats i Malaysia. Pål Hollender var hans tuffaste fall.
– Jag var tvungen att operera honom. Jag öppnade armbågen, gick in från två olika håll och la in ett dränage, en gummislang som löpte mellan de två ingångsportarna, för att varet skulle rinna ut.
  En censurerad version av operationen visas på lördag i tv. Enligt Marko Ylén ett mycket klokt beslut.
  En ocensurerad version hade varit för magstark.
– Ja, det var väldigt äckligt, måste jag säga. Det rann var och blod och var slaskigt och otäckt, men ingreppet var tvunget. Man måste ta bort sådana här varbölder.
  Normalt hade operationen lett till snabb förbättring. Det här var inget normalt fall. En svensk kropp är inte redo att tampas med de bakterier som frodas i tropiska klimat.
  Bakterierna från slemsäcken hade spridit sig ut i underarmen. Den var groteskt uppsvälld.
  Pål hade blodförgiftning, 40 graders feber och frossa.
  I samband med infektioner utsöndrar levern ett protein kallat CPR. På en frisk människa ska värdet vara under 10. Pål Hollender hade värdet 250.

Bakterierna var för aggressiva
  – I samband med operationen fick han antibiotika i tablettform. Men de här bakterierna var så virulenta, så aggressiva, att det inte bet. Vi var tvungna att ge honom intravenös antibiotika.
  Pål behandlades kvällstid på ön Pandanan där Marko upprättat ett fältsjukhus.
  I tre dagar fick han injektioner med antibiotika. Han fick också extra tillförsel av kalorier, under sjukdomen rasade vikten.
  Det diskuterades om Pål Hollender skulle plockas bort ur programmet.
  Om Marko Ylén själv varit den drabbade, hade han omedelbart kastat in handduken.
  – Under vanliga förhållanden skulle Pål legat till sängs på ett sjukhus med armen i högläge och fått intravenös antibiotika, men han var bestämd: han ville fortsätta. Pål är stentuff.
  Under sjukdomen befann sig Pål på tävlingsön Pom Pom under dagtid. När det var som värst var han sängliggande. Men annars deltog han så gott han kunde i de olika aktiviteterna.
  Tävlingarna under de här dagarna var inte så fysiska. Om de varit det hade han omöjligen kunnat vara med.
  På den sjätte dagen efter fallet under säckhoppningen var läget under kontroll.
  Men det tog två-tre veckor innan armen åter var i fullt bruk.
– Jag utsatte honom inte för nån fara, hade det varit nån fara så hade vi avbrutit all behandling och fört honom till sjukhus. Vi kunde faktiskt erbjuda bättre vård än han hade kunnat få på sjukhus i Semporna, den närmsta orten på fastlandet.
  Över huvud taget fick Marko Ylén slita för brödfödan i Malaysia. Han hade 10-15 fall att ta hand om per dag. Han uppskattar att uppemot 60-80 procent av de inblandade, tv-team och deltagare, någon gång gick på antibiotika.

Minsta lilla sår blev infekterat
  Medicin för 30 000 kronor förbrukades.
Text: Tore Börjesson  Pål var mest illa däran. Men Marko Ylén var även tvungen att sy Herman Nikolic i handen och ta hand om Katarina Johnson Björklund, som brände sig illa på en spade som legat i eldstaden.
  – Minsta lilla sår utvecklades till en infektion i det tropiska klimatet. Det är rötmånad året om där nere, säger Marko.

Fler nyheter