Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 3 DECEMBER 1998
  

ROBINSON-SPECIAL: Vem blir nya Robinson. Tyck till om din favorit.

Vem är din Robinson-vinnare?

HARALD & SOPHIE Harald Treutiger och heta Robinson-kandidaten Sohpie Uppvik njuter tillsammans av solen på stranden. Sophie är en av de fem som kan vinna tävlingen på lördag. Är Sophie din favorit – ring då till Aftonbladet och ge henne din röst. Harald håller redan på och klurar hur han ska göra nästa års upplaga av tävlingen ännu bättre. Och du kan ge honom hjälp på traven.

Rösta på din favorit.
Och Harald vill ha dina ö-råd – han jagar redan
idéer till tävlingen 1999

Det började i västra Malaysia på den öde ön Tengah. I år har äventyret utspelat sig på den östra sidan av landet, utanför Borneos nordostkust, på öarna Mataking och Pom Pom.
  Nästa år blir det inte bara en ny ö, det blir en ny världsdel också.
  – Folk har redan varit i väg och kollat in nya öar utanför Mexiko och Afrika, säger Harald Treutiger.
  
”Expedition Robinson” är det mest omtalade, mest omskrivna, mest omdebatterade och mest betittade programmet. Kort sagt: det är allt ett nöjesprogram kan vara. Och en hel del till.
  Hur många grabbar går inte numera omkring och säger att ”det rycker i baguetten”.
  Genidraget i år var att låta jokern Jochen Schützdeller paddla i land i det sjätte avsnittet.
  – Det är ofrånkomligt att mycket i programmet är detsamma från år till år: socialt drama, öde ö, scoutliv... Därför är det ett självändamål att söka de förändringar som är möjliga, att skapa nya drivkrafter, säger Harald.
Robinson slår tittarrekord i Danmark just nu. Vad sägs om en skandinavisk samproduktion?
  
– Har varit snack om det, eftersom det blir billigare. Men jag tror inte ett dugg på det. Vad händer? En norrman åker ut först, vad gör svens-karna då, jo går ihop och röstar bort några norrmän till, hur kul är det? Eller tvärtom, alla svenskar är borta och bara norrmän och danskar är kvar, vilken svensk vill titta på det programmet?
Vore det möjligt att låta tittarna avgöra örådet? Tittarsiffrorna skulle sannolikt nå oanade höjder...
  
– En massa Robinsonfanatiker ska inte få sköta den saken, det är illa nog hur de uttrycker sig i tidningar och när de chattar på internet. De visar prov på exakt ett sånt förakt för människor som vi inte vill bjuda in till. Dessutom finns en oerhörd kraft i att vinnaren utses inom gruppen.
Hur lång livstid tror du ”Expedition Robinson” har?
  
– Stora underhållningsprogram brukar ha typ fem år på sig. Det gällde ”Rena rama sanningen” och ”Fångarna på fortet”. Jag tror det är samma sak för Robinson.
Det spännande i överlevnadsmomentet har sjunkit drastiskt sen i fjol, kan man tänka sig att skippa den öde ön i framtiden?
  
– Jag tror att en öde ö har plusvärden som funkar speciellt bra på en svensk publik, med tanke på vårt eget klimat och så... Långt bort, tropisk sol, exotiskt, men...
Men vadå?
  
– Kanske att man år fem eller sex skulle göra Robinson som en resa. 14 deltagare cyklar i väg från Stockholm till Ystad, när det är dags att kliva på färjan till Travemünde får en kliva av på landgången, när de går i land röstas en till bort, sen blir det bil till Paris och där försvinner en till... Bara vinnaren kommer fram till Kapstaden i Sydafrika.
Många menar att årets deltagare är tråkigare än fjolårets, alternativt att de roliga från årets gäng röstades ut på ett tidigt stadium.
  
– Flera av dem som är med i år hade sett flera avsnitt förra året, de hade pejl, var mentalt förberedda och beter sig därför lite förväntat. I fjol var alla oskrivna kort. Sen tror jag att årets tittare inte kan tvätta bort de fräscha intrycken från i fjol, man känner lite att det är repris-tv.
Men många menar att just deltagarna som varit kvar nu på slutet är tråkigare...
  
– Förra året hade vi råtur att Kent hängde med så länge som han gjorde, eftersom han var en vattendelare bland publiken, i år finns inte samma tydliga karaktär som väcker känslor för eller emot. Samtidigt, det finns en tjusning i det, att deltagarna själva präglar programmet, okej, de röstar bort ”fel” person och det innebär några hundratusen färre tittare, men va fan, det får man köpa.
Text: Tore Börjesson Foto: Mats Strand Blir det Robinson i SVT nästa år?
  
– Kostnaden för programmet ryms inom nöjesbudgeten men då finns det inga pengar över till nåt annat... Därför måste vi jaga rätt på ett antal miljoner innan jag kan svara ja på frågan.


   
 FLER NYHETER