Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 28 MARS 1999
  

Datorer slås ut av nya superviruset

Datoranvändare som jobbar i morgon får se upp. De kan drabbas av det nya datorviruset Melissa som kan uppstå då de läser sin mail.

100 000-tals datorer runt hela jorden drabbades i helgen

Ett datavirus som kan att slå ut din e-post sprider sig som en löpeld över världen.
  Hundratusentals datoranvändare har drabbats på bara ett dygn och nu fruktar experterna att superviruset ska breda ut sig ytterligare.
  – Var försiktig med att öppna bifogade filer till dina e-postmeddelanden, råder Ulf Lundin, säkerhetschef på Telia IT-service.
   Det extremt smittosamma dataviruset går under namnet Melissa och upptäcktes i USA i fredags.
  Sedan dess har det spridits okontrollerat och bland annat slagit ut e-post-servrar hos datajättarna Microsoft och Intel.
  I går kväll uppskattades flera hundra tusen datoranvändare över hela världen vara drabbade och nu varnar flera experter för att viruset ska sprida sig ytterligare.
  – Melissa har spridit sig snabbare och mer framgångsrikt än något annat virus gjort hittills.

Sprider sig mer i morgon
   Och när arbetsveckan börjar i morgon kan man anta att det kommer att sprida sig ännu mer, säger Per Hellqvist, antiviruschef på datasäkerhetsföretaget Atremo till Aftonbladet.
  Melissa sprids genom ett e-postmeddelande med texten ”Here is that message you asked for. Don't show anyone else”. (Här är meddelandet du frågade efter, visa det inte för någon annan.)
  Till varje meddelande bifogas ett word-dokument.
  Det är först när du öppnar detta som viruset kan börja operera.
  – När du öppnar den bifogade filen sänder viruset automatiskt e-postmeddelanden till upp till 50 personer i din adressbok utan att du själv märker det. Och eftersom det framstår som att det är någon du redan känner som har skickat mailet är risken förstås stor att du öppnar bilagan, säger Ulf Lundin.
  För att Melissa ska spridas krävs det att mottagaren har e-mailprogrammet Outlook och minst 1997 års version av Microsoft Word.
  Om du inte har Outlook kan viruset varken störa din e-post eller skicka vidare meddelandet.

”Ett ganska snällt virus”
   Det nöjer sig då med att spridas lokalt i din dator.
  – Men man behöver inte vara orolig för att hårddisken ska raderas eller något sådant. Melissa är ett ganska snällt virus.
  Det värsta som kan hända är att det börjar sprida oönskade textfraser till exempelvis word-dokument och olika dokumentmallar.


Skydda dig mot Melissa Ulf Lundin och Per Hellqvist ger följande råd om hur du kan skydda dig mot Melissa.
Om du får ett e-mail med texten ”Here is the that message you asked for. Dont show anyone else” ska du INTE öppna den bifogade filen utan radera den.
  Låt dig inte luras av att en person du redan känner anges som avsändare, viruset sprider sig ändå om du öppnar bilagan.
Du bör uppdatera det antivirusprogram som finns installerat på din dator.
  Så sent som i går hade de flesta leverantörer av antivirusprogram uppdaterat sina versioner så att de upptäcker och oskadliggör Melissa.
  Du kan uppdatera ditt antivirusprogram via din leverantörs hemsida.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER