Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 19 APRIL 1999
  

Värdetransport rånad av yxmän

POLISJAKT I NATT Väktarna hade just hämtat en väska med pengar från Hemköp i Sköndal när rånarna slog till beväpnade med pistol och yxa.
Foto: HASSE ROSENTHAL
Två maskerade män, beväpnade med yxa och pistol, rånade sent i går kväll en värdetransport i södra Stockholm.
  Polisen utesluter inte att männen kan ligga bakom flera andra värdetransportrån det senaste året.
  – Det handlar om yrkeskriminella, säger en polisman till Aftonbladet.
  
Det var strax före klockan 22 i går kväll som rånarna slog till mot en värdetransport från Securitas på Gråhundsvägen i Sköndal i södra Stockholm.
  De två väktarna hade just hämtat en väska med pengar från livsmedelsaffären Hemköp när männen dök upp och hotade dem. Rånarna var maskerade med luvor och beskrivs som 20 år eller äldre.
  – En av dem slog yxan rakt i värdeväskan så att färgampullen löste ut. Det började ryka och pysa. Gärningsmännen fick med sig väskan, men pengarna är troligen rejält färgade, säger Janne Hedlund, befäl vid polisens ledningscentral till Aftonbladet.
  Rånarna, som fick med sig sig en okänd summa kontanter, flydde från brottsplatsen i en gråfärgad Audi Avant.

Spåren slutar vid flyktbilen
  
Den stulna bilen påträffades brinnande en dryg halvtimme senare i en gångtunnel på Fernebogatan i Farsta.
  – Våra spår efter rånarna slutar vid bilen, berättar Eva Norman, vakthavande befäl på Söderortspolisen.
  Polisens tekniker undersökte i natt såväl brottsplatsen som den utbrända bilen.
  Väktarna fick inga fysiska skador vid rånet, men togs omgående om hand av krispersonal från Securitas.
  Polisen utesluter inte att gärningsmännen kan ligga bakom flera andra rån mot värdetransporter.
  Mönstret med två rånare som maskerar sig med luvor och beväpnar sig med yxa och skjutvapen är välbekant. Bara det senaste halvåret har det inträffat flera värdetransportrån i Stockholm där dessa faktorer stämmer in.

”De är yrkes- brottslingar”
  
– Det handlar om yrkesbrottslingar. De kartlägger väktarnas hämtningsrutiner i förväg så att de vet när de ska slå till. Sedan lägger de sig och smyger i väntan på att väktarna ska hämta pengarna, fullbordar rånet och flyr i en stulen bil som de snabbt gör sig av med. De vet vad de sysslar med, säger en polisman till Aftonbladet.
Hans Österman
hans.osterman@aftonbladet.se

Ligan bakom flera rån?
De senaste åtta månaderna har det inträffat flera värdetransportrån i Stockholm som liknar det i Sköndal i går kväll. I samtliga fall har rånarna varit två och beväpnade med yxa och skjutvapen.
10 augusti 1998. Två väktare överfölls när de hade hämtat pengar på Systembolaget i Kista centrum. Rånarna fick med sig flera hundra tusen kronor.
21 september 1998. Två rånare, beväpnade med yxa och avsågat hagelgevär, slog till mot en värdetransport vid Kista centrum.
13 december 1998. Väktarna hade varit och hämtat pengar på en bank i Spånga centrum när de rånades av två gärningsmän beväpnade med pistol och yxa.
9 februari 1999. Två rånare, beväpnade med yxa och avsågat hagelgevär, försökte råna en värdetransport utanför SEB-banken i Jakobsberg. De sprang därifrån när väktarna vägrade öppna boxen med pengarna.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER