Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 19 JUNI 1999
  

Tony Olsson hemma igen
STOCKHOLM (TT) Den misstänkte polismördaren och bankrånaren Tony Olsson kom till Sverige på lördagskvällen efter en 15 timmar lång flygning från Costa Rica. På måndag ställs han inför häktningsdomaren.

 När kriminalvårdens transporttjänst specialchartrade flygplan landat på Arlanda flygplats, eskorterades Olsson av flera polisbilar till ''en lämplig plats inom kriminalvårdens hägn''. Av säkerhetsskäl ville polisen inte berätta vart han förts.
 Flygplanet hade kriminalvården hyrt in av ett danskt bolag för cirka 570 000 kronor. Det flög från Sverige i torsdags med två tjänstemän från transporttjänsten och två poliser från Linköping. Med hotell och traktamenten kostade uppdraget runt 580 000 kronor för kriminalvården, uppger chefen för transporttjänsten, Göran Stenbeck, för TT.
 På resan från Costa Rica till Sverige mellanlandade det mindre jetflygplanet tre gånger.
 - Vid mellanlandningen på Island talade jag med mina kolleger och allt hade gått normalt, berättar Stenbeck.

Ny förhandling
Att flyga reguljärt var aldrig aktuellt av säkerhetsskäl. Då hade Olsson exponerats vid transiteringarna på flygplatserna.
 Olsson har varit häktad i sin frånvaro. Han är en av de tre misstänkta för bankrånet i Kisa och polismorden i Malexander den 28 maj. Nu blir det en ny häktningsförhandling på måndag i Stockholm där han personligen ska närvara.
 Hans advokat Peter Althin säger till TT att han räknar med att träffa sin klient under söndagen.
 När polismännen Olov Borén och Robert Karlström försökte stoppa rånarnas flyktbil sköts de till döds.
 En av de misstänkta rånarna, Andreas Axelsson, skadades i eldstriden med poliserna. Hans kumpaner tvingade en privatbilist att köra honom till en vårdcentral. Axelsson sitter häktad som på sannolika skäl misstänkt för mord, försök till mord och grovt rån.
 Den före detta legosoldaten Jackie Arklöv sköts i ryggen när han 31 maj greps av två polismän i Tyresö söder om Stockholm. Även han är häktad som misstänkt för mord, försök till mord och grovt rån.
 Olsson greps i Costa Rica 6 juni. Han motsatte sig inte att bli överlämnad till svenska myndigheter. Att han flögs hem först på lördagen berodde på byråkratiska hinder.

  FLER TELEGRAM

Utrikestelegram
Alla telegram


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77