Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 19 JUNI 1999
  

Pojken i källaren får flytta senast i augusti
SUNDSVALL (TT) Senast i augusti får den nioårige autistiske pojken i Sundsvall flytta till ett permanent boende.
 Det löftet gav socialnämndens ordförande, Martin Johansson (s) på lördagen: -Vi har gjort vårt bästa för pojken, säger han till TT.

 Samtidigt har det framkommit uppgifter om att kommunen haft olika lösningar på gång. Dessa har dock skjutits upp eller aldrig blivit av.
 Det uppmärksammade fallet i Sundsvall blev känt sedan Yrkesinspektionen besökt ett korttidshem för förståndshandikappade barn som är inrymt i en vanlig villa. I källaren hade ett utrymme gjorts i ordning för en pojke som hölls avskild från de andra barnen.
 Han har vistats två år på hemmet, det sista året permanent: -Jag var där för att titta på arbetsmiljön, men rent mänskligt anser jag att det är hemskt att ha barn i en sådan miljö. Det var kallt, mörkt och torftigt. Där fanns inga leksaker, där fanns ingenting, berättar yrkesinspektör Birgitta Björinge för TT.

Medvetet torftigt
Pojken kom till korttidshemmet första gången som sjuåring och det stod tidigt klart för personalen att han inte gick att ha tillsammans med de andra barnen. Han kommunicerar genom att skrika och barnen var rädda för honom. Lösningen blev att inreda personalrummet i källaren, där pojken vistats med låsta dörrar och stängda fönster när han inte varit i skolan eller utomhus.
 Socialnämndens ordförande, Martin Johansson, anser att beskrivningen av pojkens miljö varit överdriven: -Han är alltid tillsammans med personal. Vi har gjort vårt bästa, säger han till TT.
 Kommunens socialförvaltning medger dock att pojkens situation är olycklig. Ulf Löräng som är omsorgschef berättar för TT att det vid två, tre tillfällen varit lösningar på gång men att de alla runnit ut i sanden.
 - Jag vill inte säga att det varit av enbart ekonomiska skäl, men pengarna har spelat in, säger han till TT.

Villa nära skog och mark
Att pojkens miljö är torftig vill han däremot inte hålla med om. Källaren är medvetet enkelt inredd för att underlätta tillvaron för den autistiske pojken. För mycket prydnader och grejer kan göra autistiska barn mer splittrade och oroade.
 - Däremot bör han så snart som möjligt få ett permanent boende, säger Löräng.
 Kommunens fastighetskontor har i veckan fått i uppdrag att göra en inventering i syfte att hitta en lämplig fastighet. Ulf Löräng ser gärna att det blir en villa i avskilt läge nära skog och mark. Tanken är att inreda en lägenhet till pojken och använda resten av villan till andra autistiska barn.
 Socialnämndens ordförande tror inte att det kommer att dröja alltför länge: -Senast i augusti, säger han till TT.
 Korttidshemmet för förståndshandikappade har fyra platser. 13 barn är inskrivna på hemmet för en vistelse på normalt mellan 20 och 100 dygn per år.

Rolf Lunneborg/TT

  FLER TELEGRAM

Utrikestelegram
Alla telegram


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77