Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 20 JUNI 1999
  

Explosion utanför svenskhotell på Korsika
GÖTEBORG En kraftig explosion på en bakgata bakom ett charterhotell på Korsika satte skräck i gästerna, många av dem svenskar.
   Polisen spärrade av området och rummen utrymdes.

   - Vi vet fortfarande inte om det var en bomb eller inte, säger Pontus Langley, vd för Langley Travel, till TT.
   Langley Travel har arrangerat resor till Korsika sedan fyra år tillbaka.
   - Visserligen utförs bombattentat titt som tätt på ön av olika fraktioner av korsikanska nationalister, men så vitt jag vet har ingen person kommit till skada, säger Pontus Langley.
  - Attentaten brukar dessutom vanligtvis vara riktade mot centralfranska myndigheter, som postkontor och banker.
   Huruvida explosionen i staden Calvi i gryningen i fredags var ett verk av korsikanska separatister är ännu inte konstaterat. Ingen organisation har tagit på sig ansvaret.
   Det finns emellertid uppgifter om ett pappersark som skulle ha hittats vid bakgatan. På detta skulle bokstavskombinationen FLNC ha stått, det vill säga förkortningen för de korsikanska nationalisterna.
   - Jag har hört om ett sådan papper, men jag har inte fått det bekräftat av polisen, säger Pontus Langley till TT.
   Fönsterrutor sprackExplosionen var så kraftig att alla fönster i källarvåningarna förstördes. Rutorna på första våningen sprack och en bil fick skador.
   De hotellgäster som inte vaknade av smällen väcktes och rummen utrymdes.
   Gästerna - ett 40-tal, varav de flesta var skandinaver och många av dem svenskar - fick tillbringa ett par timmar i hotellets matsal i väntan på att polisen skulle genomsöka området.
   Ingen person skadades.
   - Vi vet fortfarande inte om det var en bomb och om den i så fall skulle ha varit riktad mot hotellet, säger Langley, som står i kontakt med den lokala polisen.
   - Jag har mycket svårt att tro att så var fallet eftersom Korsika är beroende av turismen och just detta hotell dessutom ägs av en korsikan med inflytande.
   De skandinaviska gästerna åkte hem på lördagen, då en ny kontingent resenärer kom ner till Calvi och hotel Méditerranée. Några beslut om att eventuellt öka säkerheten vid hotellen har inte tagits. Langley Travel hyr in sig vid ett 20-tal.
   Korsikanska separatister tog på sig ett annat bombdåd i fredags. Det inträffade på fastlandet i Cintegabelle, som är franske premiärministern Lionel Jospins valkrets.
   Här förstördes skattekontoret, affärer och flera fordon då bomben exploderade. Ingen människa kom till skada.

Göran Sjögren/TT

  FLER TELEGRAM

Utrikestelegram
Alla telegram


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77