Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 20 JUNI 1999
  

Alla misstänkta polismördare nekar
STOCKHOLM (TT) Tony Olsson gjorde på söndagen som Jackie Arklöv och Andreas Axelsson - han nekade till polismorden och bankrånet i Östergötland.
 Åklagarens hopp är nu att den tekniska bevisningen håller för att göra klart vem som avlossade de dödande skotten.

FAKTA: POLISMORDEN
Fredag 28 maj: Tre män rånar Östgötabanken i Kisa. Under flykten skjuter de mot en närpolischef. Vid byn Malexander försöker polismännen Olov Borén och Robert Karlström stoppa flyktbilen. Rånarna skjuter ihjäl dem. Den 28-årige Andreas Axelsson skadas i eldstriden. Hans kumpaner tvingar en privatbilist att köra honom till en vårdcentral.
Söndagen 30 maj: Den 26-årige Tony Olsson flyr till Costa Rica.
 Måndag 31 majDen 26-årige före detta legosoldaten Jackie Arklöv skjuts i ryggen när han grips av två polismän i Tyresö söder om Stockholm.
Tisdag 1 juni: Axelsson häktas mot sitt nekande som på sannolika skäl misstänkt för mord, försök till mord och grovt rån.
Torsdag 3 juni: Olsson häktas på samma grunder, men i sin frånvaro. Därmed kan han efterlysas internationellt.
Fredag 4 juni: Även Arklöv häktas och nekar.
Söndag 6 juni: Costaricansk polis griper Olsson. Han sätts i fängelset La Reforma i väntan på att utlämningsproceduren blir klar.
Tisdag 15 juni: Minnesgudstjänst för de dödade polismännen.
Torsdag 17 juni: Kriminalvårdens transporttjänst specialchartrade flygplan lyfter mot Costa Rica. Ombord finns två tjänstemän från transporttjänsten och två poliser från Linköping.
Lördag 19 juni: Flygplanet med Olsson landar på Arlanda på kvällen under stort säkerhetspådrag. Resan kostar kriminalvården 580 000 kronor.
Måndag 21 juni: Häktningsförhandling mot Olsson i Stockholm.
 Advokat Peter Althin träffade på söndagen Olsson i häktet. Han ville efter mötet inte kommentera annat än sin klients inställning till brottsmisstankarna.
 Arklöv, Axelsson och Olsson är på sannolika skäl häktade för mord, försök till mord och grovt rån. Men ingen av dem vill kännas vid bankrånet i Kisa, de efterföljande skotten mot en polis och slutligen dödsskjutningarna av två polismän i Malexander den 28 maj.
 Olsson har varit häktad i sin frånvaro. På måndagsförmiddagen blir det en ny häktningsförhandling i Stockholm där han personligen ska närvara.

Fler rån?
 Chefsåklagare Lisbeth Johansson i Linköping har tid på sig till den 23 juli att väcka åtal.
 Mardrömsscenariot i en rättegång är ett nytt så kallat Lindomefall. Risken finns om de tre misstänkta tiger eller skyller på varandra och Johansson inte lyckas övertyga domstolen om vem som gjorde vad på brottsplatserna.
 Polisens utredning mot trion kan komma att svälla och åtalstiden förlängas. Flera bankrån i Mellansverige samt tidpunkter för biluthyrningar sammanfaller med Olssons permissioner från Österåkersanstalten, där han avtjänat ett sexårigt fängelsestraff för rån och stämpling till mord.

Mycket rädd
På lördagskvällen kom Olsson till Sverige efter en 15 timmar lång flygning från Costa Rica dit han flytt. Eftersom polisen bedömde att det fanns en risk för fritagningsförsök, hårdbevakades transporten av Olsson från flygplatsen till häktet i Huddinge söder om Stockholm, dit han enligt Aftonbladet fördes.
 På resan från Costa Rica till Sverige mellanlandade det mindre jetflygplanet tre gånger. Inga incidenter inträffade under flygningen.
 Av säkerhetsskäl var det var aldrig aktuellt att ta hem Olsson med reguljärflyg.
 Han motsatte sig inte att bli överlämnad till svenska myndigheter, men ville ha garantier för att det skulle gå lugnt till. Den 2 juni ringde han till Althin och berättade att han var mycket rädd för vad polisen skulle ta sig till vid ett gripande. Olssons krav för att ge sig var att hans mamma fick närvara.

Lars Pedersen/TT

  FLER TELEGRAM

Utrikestelegram
Alla telegram


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77