Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 27 JUNI 1999
  

Text: Herman Lindqvist
Tyck till om Herman Lindqvists kolumn
Gör midsommarafton till Sveriges nationaldag
Så här i midsommarhelgens sista baksmälledunkande timmar, är det säkert redan många som dystert konstaterat, att nu går vi mot mörkare tider. Det är sant. Men jag tycker vi ska förgylla väntetiden till nästa midsommar med följande strålande projekt.
  Låt oss starta folkrörelsen: Gör midsommaren till nationaldag!
   Det är så självklart, att man undrar varför detta inte gjorts för länge sedan. Midsommaren ÄR ju redan i praktiken vår enda riktiga nationaldag, i alla fall vår känslomässiga nationaldag.
  Det är en naturlig fest- och glädjedag med djupa mytologiska rötter djupt ner i vår historia, den svenskaste av alla årets dagar och absolut ingen konstruerad festdag som den 6 juni.
  Den dagen kom ju till i det psykologiska chocktillstånd som de styrande klasserna befann sig i i samband med unionsupplösningen med Norge 1904. Då svepte en våg av nationell samling över landet och behovet av nationella samlande symboler var mycket stort.
  
Eftersom norrmännen firade sin dag den 17 maj efter den dag år 1814 som deras fria författning kom till, togs den 6 juni som vår festdag. Detta datum år 1809 klubbades nämligen vår författning, som alltså var äldre än norrmännens. Dessutom råkade Gustav Vasa bli vald till kung just denna dag, varför den 6 juni fick ännu större historisk tyngd i almanackan. Dagen utnämndes till den svenska flaggans dag och den firades offentligt första gången så sent som 1916, på Stockholm stadion.
Varken 1809 års författning eller Gustav Vasas trontillträde förmår skapa några större glädjescener i dag, i synnerhet som 1809 års författning definitivt upphörde att existera 1974. Den 6 juni är alltså en konstruerad festdag, som prackades på folket uppifrån, inramad av parader och punschdoftande högtidstal.
   Naturligtvis har stora delar av folket reagerat mot överhetens festdag, främst genom att inte delta i några festligheter alls, vilket är mycket lätt eftersom dagen inte ens är en röd dag i almanackan.
  Annat är det med midsommarafton. Den dagen firas av alla, hög som låg, höger som vänster, religiösa och ateister. Till och med de mest trotsåldermässigt negativa miljöpartister och veganer firar midsommaren. Det är en totalt opolitisk helg. Det finns ingen tillstymmelse till proteströrelse mot midsommaren.
  
Under midsommarhelgen kan alla hissa sin blågula flagga, utan det minsta blängande från inskränkta fanatiker, som brukar väsa fascist, så snart en privatflagga dyker upp på en balkong eller i ett fönster. Under midsommarhelgen får vi flagga lika glatt som vilka norrmän som helst.
  Det är en dag då ingen behöver konstruera en fest. Alla svenskar firar mimosor på något sätt, med familjen, eller med släkt och vänner. Tiotusentals människor i absolut alla åldrar går till festplatserna för att fröjdas tillsammans. Det är den dagen då varje svensk är som vackrast och då vi älskar som mest och då många pryder sina hem, båtar och bilar med blommor och blader.
  Det är den dagen då man känner sig svensk, utan att behöva förklara vad det innebär – än mindre skämmas för denna känsla. Som svensken känner på midsommarafton för naturen, sitt landskap, sitt land, så ungefär känner norrmannen den 17 maj, amerikanen den 4 juli och fransmannen den 14 juli.
  
Midsommarafton är den stora famnens dag, med andra ord också den idealiska dagen för all nyanlända Sverigebor att upptas i den svenska gemenskapen. Dagen som skiljer oss från alla andra folk.
  Visst firas Johannes i många andra länder, i Norge, Danmark, Finland och de baltiska staterna, ja även i Baskien tänds eldar och arrangeras festligheter, men ingen annanstans firas midsommarhelgen så brett, glatt och fyllt med folklig musik och gamla traditioner, som hos oss.
  Midsommaren är alltså redan vår egentliga nationaldag. Låt oss upphöja dagen ytterligare genom att utnämnda den även till den officiella nationaldagen. Då skulle även svenska folket förstå varför norrmännen bär sig åt som de gör den 17 maj och varför fransmännen vill dansa på gatorna på sin dag. En äkta nationaldag ska vara en känslomässig laddad dag, inte en påhittad dag.
  
Midsommarafton kan göras till nationaldag genom en landsomfattande folkrörelse. Man kunde börja med en namninsamling, vars slutresultat med buller och bång och gärna med spelande folkdanslag läggs på riksdagens bord. Vilka riksdagsmän är emot midsommaren?
Låt oss göra midsommaren till nationaldag – vem börjar namninsamlingen?


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER