Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 26 JULI 1999
  

Text: Jan Guillou
Tyck till om Jan Guillous kolumn
Hur dödsbringande är det att rösta vänster?
Döden i trafiken är i högsta grad en politisk fråga. Vänsterpartiet för en politik som syftar till fler dödsoffer. Moderaternas politik syftar till färre dödsoffer. För den som inte är moderat är detta ett plågsamt dilemma.
   Häromdagen presenterade vänsterpartiet sitt trafikpolitiska förslag. De vill ta ifrån Vägverket 300-400 miljoner kronor som skulle ha använts till att förbättra säkerheten på våra vägar. De pengarna vill man satsa på fler poliser jagandes fartsyndare. För vänsterpartiet är det nämligen politiska dogm att det är fartsyndare som dödar i trafiken, samt att allt som har med broar och bilar att göra är skadligt, borgerligt eller reaktionärt.
   Alla som rör sig ute i trafiken kan göra de observationer som ligger till grund för denna vänsterpolitiska dogm. Blir man raskt omkörd så är sannolikheten stor att omköraren befinner sig i en BMW eller Mercedes och har Saf:s dekal i bakrutan. Det är mer än en välgrundad gissning att de flesta fortkörare inte återfinns i vänsterpartiets eller miljöpartiets valmanskår. De är räknenissar, eller vill vara. De har både intresse och resurser (pengar) att köra om andra.
Men olyckligtvis är det inte räknenissarna som dör i trafiken. Majoriteten av årets dödsoffer är barn, gamla och ungdomar som färdats i billiga bilar där chauffören begått fatala misstag. Vid två tillfällen har chauffören tappat herraväldet över en svårkörd och trafikosäker minibuss fullpackad med barn.
De dyra bilarna är inte bara snabbare än vänsterpartisternas bilar, de är också avsevärt mycket säkrare och har avsevärt bättre köregenskaper.
   Både Aftonbladets och den andra tidningens trafikreporter hör till den lilla minoritet av ropande röster i öknen som vid ett flertal tillfällen påpekat att det främst är de svenska vägarnas sjunkande kvalitet som dödar. I övrigt rör det sig om bilar som av misstag kommer över på fel sida, mötesolyckor vid omkörning, påkörningar bakifrån i samband med vänstersväng och så naturligtvis mc-olyckor.
   Bättre vägar minskar antalet dödsoffer. Sämre vägar ökar antalet dödsoffer, därom vittnar så kallad oumkullrunkelig statistik. Det är alltså objektiv - inte politisk - sanning.
   Moderaterna gör måhända samma bedömning som vänsterpartiets dogmatiker, att bland fortkörarna sannolikt finns betydligt fler moderater än vänsterpartister, beroende på det enkla förhållande att snabbare bilar är dyrare än långsamma bilar, samt att det är mer moderat än vänsterpartistisk livsstil att satsa pengar på en bra bil. Gissningsvis innehas enligt denna logik de sämsta och mest miljöovänliga bilarna av miljöpartister. Är man vänster är man emot bilar, vägar och broar. Tvärtom med moderater.

En politiskt ekonomisk fråga är dessutom att det kanske kostar 100 miljarder kronor att förbättra det svenska och länge besparade och försummade vägnätet så att trafikdöden kan minska drastiskt. Att som vänsterpartiet vill, ta pengar från vägförbättringar och satsa på fler trafikfällor för fartsyndare, kostar alltså jämförelsevis ingenting. Däremot ser det ut som ”krafttag” och kommer att kunna avläsas i kvällspress varje gång Loket åker fast. Vilket alltid leder till hatfyllda och skadeglada insändare från vän av ordning.
Trafiken är nämligen det enda område där man numera fysiskt kan bevittna klasshatet. Den som kör om sina medtrafikanter på natten, när eventuell Saf-symbol ändå inte syns, får räkna med att medtrafikanterna gör vad de kan för att som straff döda den fräcke.
De slår på sina helljus för att störa omkörningen, ett brott som, med tanke på dess eventuella uppsåt, borde beivras femton gånger så hårt som Lokets hastighetsöverträdelser. Men dessa självutnämnda vägmästrare inser sannolikt inte ens att de begår brott. De har en högre rätt att straffa, ty de tillhör den goda progressiva vänstersympatiserande delen av mänskligheten som är emot omkörningar, bilar, broar och bättre vägar.

Det är förstås denna hatfyllda mentalitet som vänsterpartisterna tagit fasta på med sina förslag till ”krafttag”. Vore det möjligt att politiskt undersöka gruppen av potentiella helljusmördare så skulle det i vart fall inte bli moderat majoritet där. Vilket förstås moderaterna känner på sig lika väl som vänsterpartisterna.
Alltså är det viktigt att så mycket som möjligt håna vänsterpartister och socialdemokrater i detta ämne. Särskilt genom att framhålla moderaterna som ett gott föredöme och ett politiskt parti som syftar till att rädda människoliv.
Alternativet är nämligen ohyggligt. För då måste man ju fråga sig hur många människoliv det är värt att inte rösta på moderaterna. Eller, omvänt, hur dödsbringande det är att rösta vänster.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER