Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 10 OKTOBER 1999
  

Sexhandeln är vår tids slaveri

Emily lever som en fånge i staden Gubin vid tyska gränsen i Polen. Hennes hallick kontrollerar henne ständigt. Emily tar emot fyra kunder på en kväll. ”De tyska männen är hemska. De slår mig, berättade Emily för Aftonbladets Ulla-Lene Österholm i juli förra året i samband med kartläggningen av den nya sexhandeln i Europa.
Foto: JOACHIM LUNDGREN

Aftonbladet 12/7 -98:
Ryska Linda till salu i Sverige. Flickorna från öst i hallickarnas klor.
Minst en halv miljon kvinnor säljs från öst till väst varje år.
  Nu har den nya sexhandeln kommit till Sverige.
  Unga kvinnor från öst, hitlockade av möjligheten att tjäna snabba pengar eller helt enkelt sålda av en annan hallick, hålls fångna som sexslavar.
  – Kvinnorna är helt hjälplösa, en del får knappt ens pengar till mat, säger Anders Gripenlöf på Citypolisens prostitutionsgrupp.
  
Tusentals unga flickor från Polen, Bulgarien, Tjeckien, Slovenien, Ungern, Baltikum och Ryssland kidnappas, luras eller lockas in i den internationella sexindustrin, i dag med förgreningar runt om i hela Västeuropa.
  I Gubin i Polen träffade Aftonbladets Ulla-Lene Österholm 19-åriga Emily, som hölls fången som sexslav i en källare tillsammans med 28 andra kvinnor, bara några hundra meter från tyska gränsen.
  I Hamburg i Tyskland träffade hon Diana, 19, som svarade på en annons om ett sekreterarjobb i Berlin, men låstes in på en bordell och är fånge på en gatstump som hallickarna köpt åt henne.
  Det är den sexhandeln som nu har spritt sig till Sverige.

Två hallickar dömda i år
  
Hittills i år har två hallickar dömts för att ha lockat hit kvinnor från öststaterna och hållit dem fångna.
  – Det har spridit sig hit från andra länder, speciellt Tyskland och Finland, säger Anders Gripenlöf på Citypolisens prostitutionsgrupp.
  – Det system man har i Tyskland, där man främst lurar polska kvinnor och sedan håller dem kvar, har man nu importerat hit.
  Det senaste året har han träffat på kvinnor från såväl Baltikum som Ryssland, Tjeckien, Slovakien, Ungern och de forna jugoslaviska länderna.
  En del av flickorna är redan prostituerade och säljs vidare från hallick till hallick.
  – Det är precis som slavhandel, säger Anders Gripenlöf.
  Andra lockas hit av löften om snabba och lättförtjänta pengar.
  – Jag upplever det som en mycket organiserad verksamhet, säger Anders Gripenlöf.
  – Kvinnorna är ganska lätta att få med sig, på grund av sin ekonomiska situation i hemlandet. Här ser de en möjlighet att tjäna ihop mycket pengar. De står nästan i kö för att komma hit, säger Anders Gripenlöf, som tror att de flesta som kommer vet att det är prostitution det handlar om.
  – Men väl här blir de utnyttjade på ett sätt som inte var avtalat.

De lever under tvång och hot
  
De kan inte språket, de får inte ha någon kontakt med omvärlden, de får inte veta någonting om vilka lagar och regler som gäller i landet de kommer till – de är helt hjälplösa och totalt utlämnade till sina hallickar.
  Kvinnorna lever som fångar, under tvång och hot. De blir fråntagna sina pass. Och returbiljetterna får de betala av.
  – Och betalar de inte får de stryk, säger Anders Gripenlöf.
  Efter en kortare tid skickas kvinnorna hem igen – eller vidare till något annat land. Och nya kommer hit direkt.
  I vintras, innan den nya sexköpslagen trädde i kraft, upptäckte polisen att de utländska hallickarna försökte indela Malmskillnadsgatan i sektorer – precis som i Hamburg och gatstumpen där Aftonbladet träffade Diana.
  – Det lyckades vi slå sönder, tack vare att vi kunde börja jobba enligt sexköpslagen. Annars hade Malmskillnadsgatan i dag varit ett område som hallickarna från öst behärskade, säger Anders Gripenlöf.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER