Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 13 OKTOBER 1999
  

Text: Carl Hamilton
Tyck till om Carl Hamiltons kolumn

Medierna följer manus

Media hade laddat upp för ministerkrasch. Det visade sig emellertid att den jubelfesten var inställd. Det spelade mindre roll. The show must go on. Alla spelade sina roller - till och med Bosse Ringholm som envisades med att spela skurk, trots att han inte var det.
 Till slut kommer bekräftelsen på mediakulturens herravälde. Opinionssiffrorna faller. Ja men då så. Då var han väl skurk trots allt.

 Ringholm är ”typcastad”, lagd i dramats gjutform, som myglare. Ahlenius som Jeanne d´Arc. Att Ahlenius sedan intrigerat för att fälla Ringholm, vilket måhända inte ingår i hennes uppgifter, och blivit så till sig av sin egen rollfigur att hon tappat förmågan att höra innantill, spelar mindre roll.
 När mygelkultur möter mediakultur, vinner mediakulturen alltid.
 TV 4 anställde ett fruktansvärt indignationsnummer. 30 personer uppflugna på en läktare skrek efter blod: Ringholms. Ringholm hade visserligen inte myglat, men han uppträdde som en myglare och det var faktiskt värre. Eller, rättare sagt, det är det enda som räknas.

I norra Bohuslän stiger en djurskyddsinspektör ut i den vackra hösthagen och ger order om att sex kor skall avrättas. Korna saknar gul unionsbricka i örat, är följaktligen definitionsmässigt ”smittade” och skall destrueras. Fåglarna kvittrar. Kossorna idisslar. Alla följer manus. Här saknas inga associationer. När allt är över säger en av de ansvariga:
 - Jag lydde bara order.
 Bilderna är vidriga. Upprördheten och folkstormen självklar.

 Men ursprungsmärkning av nötkreatur är införd för att skydda konsumenterna mot bl a galna ko-sjukan. Den är förnuftig och stöds av alla konsumentorganisationer.

 Bonden vägrade kommunicera med myndigheterna. När veterinären dök upp med sin patrull, drog han till skogs. Tidigare har han försökt gräva ner självdöda och omärkta kor. En kviga som dött under kalvning hittades i somras gömd i skogen. Kalvkadavret hängde halvvägs ut ur kroppen. När djurskyddsinspektören ville diskutera djurskyddslagen, försökte bonden köra över honom.
 Nej - jag anser inte att kor som saknar unionsbricka automatiskt har förverkat rätten att leva. Nej - jag anser inte att man kan skjuta först och sen peka uppåt i pyramiden.
 Men hur hade den massmediabevakning sett ut om uppmärksamheten i stället hade gällt två veckor tidigare? Den givna vinkeln hade då varit djurplågeri och slapphänta myndigheter.

Under våren förklarade den amerikanska administrationen krig mot Hin Håle själv. ”Mr. Milosevic” gavs det fulla och personliga ansvaret för den etniska rensning som genomfördes under Nato:s bombningar. Att Milosevic var personligen ansvarig hindrade emellertid inte att bombkampanjen redan efter någon vecka vreds bort från militära mål, till förmån för att bomba det civila samhället tillbaka till medeltiden, ord som också användes på den amerikanska sidan.

 Strategin bakom bombkriget ledde till en katastrof. Men i internationella media gällde kampen inte människor, utan ont mot gott. Skuggor, nyanser och problematisering fungerar inte i en sådan tvekamp. Bevakningen förlorar i hollywoodsk tydlighet. Den tappar dramatisk nerv.

 Nu har Bill Clinton beslutat att serberna skall svältas till rättfärdighet. Inte två plus två tunnor med eldningsolja, inte ett bröd skall släppas in till de serbiska städerna under vintern. Allt för de svältandes eget bästa. Hunger och kyla skall lära dem. Inte heller detta står i manus. De goda ägnar sig normalt inte åt att svälta småbarn till döds, inte ens serbiska småbarn. Sådana aktiviteter rapporteras därför i notisform, eller inte alls.
 Media följer manus.

Vilka har varit de utrymmesmässigt dominerande nyheterna de senaste åren på de internationella nyhetskanalerna? Rättegången mot en före detta idrottsstjärna, numera B-skådespelaren OJ Simpson. Societetsprinsessan Dianas död. Bill Clintons sexuella eskapader.
 Vilken nyhetsvärdering ligger bakom den bevakningen?
 Ingen. Det ligger en dramaturgisk bedömning bakom den bevakningen.
 Den jävel som inte kan föra sig på en presskonferens, skall bort. Han må ha balanserat budgeten, men han bar svart skjorta.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER