Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 25 OKTOBER 1999
 

LARS WEISS-AFFÄREN
Godkände Weiss - har själv sålt skalbolag
Monica Påhlsson i SVT:s styrelse sålde till bolagsplundrare


Politikern sålde till bolagsplundrare
Det var 1991 som Göteborgs-Posten avslöjade folkpartiets lokala toppolitiker och hennes skatteaffärer i Göteborg. Hon hade sålt sitt skuldtyngda familjeföretag till företagsplundrare i den ökända La Reine-härvan.
Skattemyndigheten underkände 1991 hennes skatteavdrag på närmare två miljoner kronor.
”Det var väl oöverlagt skulle man väl kunna säga”, kommenterade Monica Påhlsson affären.

Gustaf Douglas drog av 8,6 miljoner kr
Redan 1984 skrev Aftonbladet om finansmannen Gustaf Douglas skatteavdrag på 8,6 miljoner kronor. I början av 90-talet misstänktes han för grovt skattebedrägeri.
Bakgunden till åtalet var en skatteaffär som han gjorde 1981. Åklagaren hävdade att han hade låtit bli att betala skatt på över 200 000 för aktieaffärer gjorda 1981.

SVT:s styrelse accepterar Lars Weiss skalbolagsaffärer.
  Två av ledamöterna har själva varit inblandade i liknande härvor.
  Vice ordförande Gustaf Douglas och suppleanten Monica Påhlsson.
   Ordförande Anna-Greta Leijon bekräftade sent i går kväll för Aftonbladet att hon känner till de båda styrelseledamöternas avancerade skatteplanering.
  Men det gjorde inte styrelseledamoten Tomas Rudin när tillträdande vd:n Lars Weiss skatteaffärer diskuterades i fredags.
  – Nej, det här har jag inte hört tidigare.
  Anna-Greta Leijon vill inte kommentera detaljerna kring de affärer som Gustaf Douglas och Monica Påhlsson har varit inblandade i.
  – Vad jag vet skulle Monica Påhlsson bara sälja sitt familjeföretag. Man måste hålla ordning på vad som är en skalbolagsaffär och inte, säger Anna-Greta Leijon till Aftonbladet.

Iblandad i La Reine-härvan
  
Lars-Erik Paulsson, som tidigare var chefskronofogde i Malmö län i slutet av 80-talet, har inte glömt den skalbolagshärvan. Han utredde en del av den så kallade La Reine-härvan som Monica Påhlsson var inblandad i när hennes förlustbolag såldes till företagsplundrare.
  – De var för att få ut så mycket pengar som möjligt. Man sålde helt enkelt bolag med latenta skulder till ett för högt pris, säger Lars-Erik Paulsson. Monica Påhlsson var flitigt omskriven för sina skalbolagsaffärer 1991. Göteborgs-Posten avslöjade att hon hade köpt andelar i ett kommanditbolag för att komma undan närmare två miljoner kronor i skatt.
  – Det här är en mycket hederlig skalbolagsaffär, sa hon då till tidningarna.
Ångrar du affärerna i dag?
  
– Det här har jag väl ingen anledning att ta upp nu. Det är över för länge sedan för min del, säger Monica Påhlsson.
Men du måste väl ändå ha reflekterat över din egen erfarenhet från dessa skalbolagsaffärer när ni har diskuterat Lars Weiss.
  
– Nej, det tror jag faktiskt inte. Det vi har tagit ställning till är ju vem som är bäst till det här jobbet.
Skulle du ha genomfört de här affärerna på samma sätt i dag?
  
– Det kan inte jag svara på. Jag har inte haft någon anledning att ställa mig den frågan.
  Gustaf Douglas, som är vice ordförande i SVT:s styrelse, var också flitigt omskriven för sin skatteplanering i början av 90-talet.

Åtalad för grovt skattebedrägeri
  
Han åtalades för grovt skattebedrägeri och avgick därför som ledamot i Nordbankens styrelse. Åklagaren hävdade att Gustaf Douglas och en annan finansman hade låtit bli att betala skatt på över 200 000 kronor för aktieaffärer som gjordes 1981. Gustaf Douglas friades i tingsrätten.
  Aftonbladet sökte i går förgäves Gustaf Douglas för en kommentar.
  Kulturminister Marita Ulvskog vill inte kommentera de enskilda ledamöternas omdöme i skatteaffärerna.
  – Men som jag har sagt tidigare gillar jag i allmänhet inte skalbolagsaffärer, säger hon.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER