Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 13 NOVEMBER 1999
 

Regeringen stoppar all avlyssning av anställda

- Jag är ganska säker på att dagens lagstiftning inte räcker till, säger biträdande näringsminister Mona Sahlin, som hoppas att arbetsgivarna i avvaktan på ny lagstiftning avbryter all övervakning av anställda.
Foto: EVA TEDESJÖ

– både av telefon och läsande av e-post
STOCKHOLM. Arbetsgivare som i dag avlyssnar anställdas telefonsamtal och läser deras e-post kommer att stoppas av ny lagstiftning.
  Det säger biträdande näringsminister Mona Sahlin till TT efter uppgifterna om att flera företag kontrollerar sina säljare genom att avlyssna deras telefoner.


  Mona Sahlin tillsatte för ett par månader sedan en utredning som ska se över den personliga integriteten i arbetslivet. Det är jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus som ska undersöka vilket skydd de anställda har och om lagstiftningen behöver skärpas. Exempel på känsliga områden är till exempel Internet och e-post, persondatorer och drogtester och andra medicinska undersökningar som avkrävs inför anställningar.
  Mona Sahlin är mycket kritisk till arbetsgivarna som på lördagen framträdde i Dagens Nyheter och öppet erkände att de systematiskt avlyssnade de anställdas telefoner.
  Det handlar ofta om så kallade ringcentraler som finns hos alla stora försäljningsföretag, till exempel försäkringsbolag och resebyråer.
  – Det finns ingen bättre metod för att göra medarbetarna effektivare. Då krävs också att kunden avlyssnas, sade Philip Cohen, företrädare för branschen och konsult åt ringcentralerna till DN.

Orimligt
  Mona Sahlin kallar det för en ''märklig inställning i integritetsfrågor''.
  – Det är orimligt att en arbetsgivare kan avlyssna de anställda, säger Sahlin till TT och tillägger att det är lika orimligt att arbetsgivarna kan läsa de anställdas e-post.
  En arbetsgivare som erkänner att man använder telefonavlyssning är Håkan Danielsson, vd för försäkringsbolaget Trygg-Hansa.
  – Vi använder oss av avlyssning av våra försäljare för att vara säkra på att de inte säger något som de inte ska, säger han.
  Mona Sahlins besked till honom är glasklart:
  – Arbetsgivarna får hitta andra sätt för att ta reda på om de kan lita på sina anställda eller inte. Avlyssning är inte rimligt, upprepar hon.
  Lena Svenaeus utredning kommer att pågå i ett drygt år och först 2001 kan det bli aktuellt med ny lagstiftning.
  – Jag är ganska säker på att dagens lagstiftning inte räcker till, säger Mona Sahlin.
  Hon hoppas att arbetsgivarna i avvaktan på ny lagstiftning avbryter den här formen av övervakning av anställda.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER