Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 19 NOVEMBER 1999
 

Frimurare avslöjar allt – på internet
Filmer visas från hemliga möten
LONDON Frimurarna, denna hemlighetsfulla sammanslutning där endast män har tillträde och som brukar tillskrivas makt och inflytande, ska avslöja allt - på internet.
  Det är frimurarlogen i Bradford i norra England som vill visa filmupptagningar från frimurarnas hemliga mötet via nätet. På så sätt hoppas frimurarna kunna utrota en del fördomar och myter kring organisationen.
  Redan nu har Bradfordlogen enligt egen utsago Englands mest utvecklade webbplats. På www.wrprovince.co.uk kan man se en liten bit av ett frimurarsammanträde. Hela filmen kan köpas som video, heter det.

”Försöker skingra myter”
  - Det är mycket viktigt att låta folk veta att det finns något positivt i frimureriet. Vi försöker skingra myter och missuppfattningar och filmen skall få bort hemlighetsmakeriet, säger logens talesman Keith Madeley.
  Svenska Frimurare Orden (SFMO) har cirka 16 500 medlemmar, fördelade på ett 70-tal loger i Sverige och svensktalande Finland.
  Till Sverige kom Frimurarorden på 1700-talet. Frimurarorden hade länge en kunglig stormästare. Den traditionen bröts när prins Bertil avled och kung Carl Gustaf valde att inte ta över. Men kungen är fortfarande ordens ”höge beskyddare”.
  Även den svenska orden har egen webbplats, men utan filmvisning.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER