![]() |
![]() ![]() |
|
Brygg din egen
adventsglögg
Glömt köpa glögg till advent? Då är det läge att liva upp en gammal fin tradition. Och samtidigt njuta av den himmelska doften från det egna kryddiga glöggkoket. Bara ritualen lyfter dig rakt in i julen, garanterar krögare Lasse Pettersson, som är en mästare vid glöggrytan. Visst är det enklast att skena in på Systembolaget och rycka glöggflaskan bäst i test. Men det finns alternativ. Tyvärr ger vi oss inte tid med traditioner som ger äkthet och stämning åt julstöket, säger Lasse Pettersson. Att koka eller bränna sin egen glögg är ju bland det roligaste man kan syssla med i köket när det lackar mot jul. Berg av kryddor Lasse Pettersson driver Krogen Amadeus i Jönköping och han håller strikt på trivsamma traditioner. Som kökselev på Tordénlinjen mellan Göteborg och New York på 60-talet fick man lära sig hur riktig glögg skulle smaka. Bränd på sockertopp med tillsats av de ljuvligaste kryddor. Han demonstrerar med inlevelse. Kopparkittel på spisen. Ett spännande berg av kryddor: kanel, kardemumma, ingefära, mandel, russin, apelsinskal, fikon och vaniljstång. Vodka, konjak och rödvin. Socker. Det finns två bra alternativ: att bränna med sprit eller koka med vin. I båda fallen använder man kryddorna, lämpligen grovkrossade. Lätt att tillaga Tillagningen är enkel: häll spriten, exempelvis två tredjedelar brännvin och en tredjedel konjak i kastrullen. Tillsätt kryddorna. Rigga ett galler över grytan och placera där en pyramid av sockerbitar. Tänd på spritblandningen och börja ös över sockret som smälter och droppar ner. Du håller på tills du tycker att sötma och styrka är lagom. Men kom ihåg att ju längre spriten brinner desto mindre alkohol blir kvar. Obs: någon värme under kastrullen behövs inte och håll inte till under köksfläkten. Elden släcks genom att du lägger ett lock över kastrullen.
Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se tips: 08-411 11 11 fax: 08-600 01 77 växeln: 08-725 20 00 |
|