Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 29 NOVEMBER 1999
 

Störst i Europa och bäst i världen

Hyllar Aftonbladet – Att ha en egen redaktion som dessutom gör egna nyheter som hela tiden läggs ut på nätet är mycket ovanligt. Här har Aftonbladet valt effektiva och attraktiva lösningar vilket är anledningen till att den klassas så högt, säger Bernardo Díaz Nosty.
Foto: THOMAS GUSTAFSSON
VÄRLDSMÄSTARE Medarbetarna på www.aftonbladet.se jublar över beskedet att de är världsledande bland de dagliga nättidningarna enligt en forskarrapport.
Foto: LASSE ALLARD

www.aftonbladet.se är världsledande enligt forskarrapport
HAVANNA. Aftonbladet är världsledande på internet.
  I en stor internationell studie av världens alla digitala dagstidningar placeras Aftonbladets internetpublikation www.aftonbladet.se på delad förstaplats.
  – Väldigt roligt. Det här visar att den senaste tidens satsningar uppmärksammas och uppskattas, säger Kalle Jungkvist, chefredaktör på Aftonbladet/Nya Medier.
  

TYCK TILL: Hur kan aftonbladet.se bli ännu bättre?
Det är inte underligt att det utbröt jubel och uppsluppen feststämning på redaktionen för www.aftonbladet.se när nyheten blev känd.
  Studien som klassar www.aftonbladet.se som världsledande tillsammans med den nordamerikanska tidningen www.chicagotribune.com offentliggjordes vid det stora internationella massmedieseminariet ”V Foro Eurolatinoamericano de Comunicación”, ”Det femte euro-latinska massmedieforumet”, som denna gång hölls i Havanna.
  Arrangör för seminariet var de internationella sammanslutningarna Asociación de Periodistas Europeos och Centro Iberoamericano de Comunicación y Estudios Sociales.
  Ansvarig för studien som heter ”Pressens digitala upplagor” är professor Bernardo Díaz Nosty, verksam vid institutionen för massmedia vid universitetet i Málaga.
  – Den svenska tidningen Aftonbladet är tillsammans med Chicago Tribune världens ledande digitala publikation i dagstidningsklassen, säger Bernardo Díaz Nosty till Aftonbladet efter det att rapporten presenterats.

Mönster för redaktörer
  
– I dag studerar många redaktörer världen runt Aftonbladet på internet. Men de flesta avvaktar ännu innan de vågar gå samma väg av rädsla för de stora kostnaderna och de små intäkterna.
  Professor Bernardo Díaz Nosty inledde sitt forskningsprojekt om nya medier 1996 och har sedan dess presenterat delrapporter varje år i samband med det årliga massmedieseminariet som hålls i anslutning till det Iberoamerikanska toppmötet.
  I förra årets rapport som offentliggjordes i Porto i Portugal konstaterades bland annat att Aftonbladets internettidning var Europas mest besökta med 1,7 miljoner läsare per månad, följt av den spanska dagstidningen El País (1,5 milj), brittiska The Times (1,2 milj) och franska Les Echos (0,8 milj). Aftonbladets ställning har inte rubbats sedan dess.
  Årets delrapport är inriktad på den framtida utvecklingen av digitala medier och samtidigt också ett försök att slå fast historien.
  Utvecklingen av digitala medier är så explosionsartad att professor Bernardo Díaz Nosty kallar den för en massmedierevolution.
  Under 1994 när utvecklingen påbörjades hade till exempel bara 20 dagstidningar i hela världen en digital version på internet, en av dem var Aftonbladet.

2 838 dagliga nättidningar
  
Därefter accelererade utvecklingen och 1997 fanns hela 1 538 av världens dagstidningar på Internet. 1998 hade siffran ökat till 2 284. I år ligger antalet på 2 838.
  Nu ökar snabbt antalet digitala tidningar som saknar pappersutgåva och som alltså bara finns på nätet. Det senaste året har ökningen av dessa nya medier varit drygt 50 procent.
  Den snabba tekniska utvecklingen innebär att massmedielandskapet ständigt förändras. Nya tidningar startas och försvinner eller får nytt utseende.
  Men medan papperstidningar sparas i bibliotek för eftervärlden utplånas de digitala tidningarna när de plockas bort från sin webbplats.
  För att framtidens massmedieforskare ska kunna studera vad som egentligen hände under de här revolutionerande åren har därför professor Díaz Nosty och hans team inlett ett nytt projekt.
  En gång om året ska från och med nu alla digitala tidningar lagras för framtida bruk.
  Som en kuriosa i forskarrapporten finns också en undersökning om de olika europeiska politikernas närvaro i de digitala dagstidningarna.

”Det här sporrar oss”
  
Det visar sig föga överraskande att Storbritanniens ledare Tony Blair är vanligast förekommande på nätet. Därefter kommer Frankrikes Leonel Jospin tätt följd av Tysklands Gerhard Schröder.
  Överraskningen i rankningen är fjärdeplaceringen som innehas av Göran Persson.
  Den senaste tiden har utmärkelserna och priserna haglat över Aftonbladet. Först var det Stora internetpriset, sedan fick tidningens reportrar Maria Trägårdh och Magnus Ringman Stora Journalistpriset. Och nu konstateras alltså att Aftonbladet är världsledande på internet.
Är det inte en stor risk att Aftonbladet blir självgod och slår sig till ro efter alla dessa framgångar?
  
– Nej, tvärt om. Det här sporrar oss bara ännu mer. Vi vet att konkurrenterna vässar klorna för att komma igen så någon vila är det inte tal om, säger Kalle Jungkvist, chefredaktör för Aftonbladet Nya medier.
Det låter på dig som om det är mer på gång?
  
– Det stämmer. Vi har redan byggt upp en självständig redaktion på nya medier och kommer att fortsätta att förstärka med nyanställningar av journalister. Totalt ska vi vara ett 50-tal som enbart jobbar med internettidningen.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER