Polisen Per, 43, dog under rånarjakten utanför Göteborg

NYHETER

Polismannen Per följde efter fyra misstänkta rånare på motorvägen – och blev påkörd av en bil. 43-åringen skadade sig så allvarligt att han avled på sjukhus.

Nu hyllas Per av sina kollegor.

”Många kände honom som en mycket duktig och engagerad polis”, skriver Anders Börjesson, polischef i Göteborg, på Facebook.

1 av 5 | Foto: Thomas Johansson / TT
En bukett röda rosor utanför polishuset i Göteborg.

Klockan 12 på måndagen hölls en tyst minut på Gustaf Adolfs torg i Göteborg för att hedra polisen Per, som avled i samband med rånarjakten i går.

I ett inlägg på Facebook skriver Anders Börjesson, chef för lokalpolisområdet Göteborg city, att Per var en omtyckt kollega.

”Det är med stor sorg och förstämning vi tar emot meddelandet om att Per, en av våra arbetskamrater, förolyckats i tjänsten. Våra tankar går till familjen, nära och kära och arbetskamrater”, skriver han, och fortsätter:

”Per har arbetat i olika delar av Göteborg under många år och många kände honom som en mycket duktig och engagerad polis och även som en person som det var lätt att prata med och man gärna anförtrodde sig till. Vi påminns om att arbetet som polis stundtals är farligt och utsatt och att arbetet för att minimera riskerna ständigt måste stå i fokus. Vi tänker också på alla andra arbetskamrater som jobbar dygnet runt, året runt.”

Blev påkörd på E20

Det var vid 09.30-tiden på söndagen som polisen larmades om ett väpnat rån mot en tobaksbutik på Kaggeledstorget i Göteborg. Fyra gärningsmän flydde från platsen i en bil. På E20 en bit utanför staden lämnade de misstänkta sitt fordon och fortsatte till fots. Per sprang efter dem, och blev påkörd av en förbipasserande bilist.

Han fördes med ambulanshelikopter till Sahlgrenska sjukhuset, men hans liv gick inte att rädda.

Rikspolischefen: ”Stor sorg”

Polisen har satt in kristeam för att de drabbade ska få hjälp och stöd. På polisstationer över hela landet har flaggorna vajat på halv stång efter olyckan.

– Det är med stor sorg och förstämning vi tar emot meddelandet att en arbetskamrat förolyckats i tjänsten. Vi påminns om att arbetet som polis stundtals är farligt och utsatt och att arbetet för att minimera riskerna ständigt måste stå i fokus, sa rikspolischefen Dan Eliasson i en kommentar under söndagen.

ARTIKELN HANDLAR OM