Ryskt stridsplan flög meter från svensk militärflygplan

Ett svenskt signalspaningsflygplan fick oväntat sällskap av ett ryskt stridsplan under ett rutinärende över Östersjön i måndags.

Uppträdandet var ”anmärkningsvärt”, enligt Försvarsmakten.

– Det som gjorde att vi tyckte det var anmärkningsvärt var att det stundtals var så korta avstånd mellan flygplanen, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Försvarsmaktens flygplan S 102 B.
Försvarsmaktens flygplan S 102 B.

Det var i måndags som det ryska stridsplanet, av modell SU-27, flög ovanligt nära det svenska signalflygplanet S 102 B, också känt som ”Korpen”. Det svenska planet var ute på ett rutinuppdrag över Östersjön när det ryska planet sökte sig närmare.

– De var uppe och flög och då kom det ryska flygplanet som uppträdde på ett sådant sätt att vi tyckte att det var anmärkningsvärt, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Större risk för olycka

Enligt uppgifter till TV4 var avståndet mellan planen bara ett par meter, som kortast. Försvarsmakten uppger inte något specifikt avstånd, men säger att avståndet var ”anmärkningsvärt kort”.

– Ju närmare man är varandra desto större är risken för en incident, alltså att det händer en olycka, säger Tengroth.

”Slutade väl”

S 102 B kunde trots det avsluta sitt uppdrag och återvända till basen.

– Det slutade väl och det är jättebra. Det är viktigt att komma ihåg att det pågår mycket verksamhet både på och över Östersjön. Alla har rätt att flyga internationellt luftrum och eftersom det är mycket verksamhet är det viktigt att alla uppträder på ett korrekt sätt och upprätthåller flygsäkerheten, säger Jesper Tengroth.

Vad som kan tänkas ligga bakom att det ryska planet flög så nära vill Tengroth inte kommentera.

– Den frågan måste man ställa till nationen som flög så nära. Det kan inte vi svara på, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE