Slutdokumentet från G20-mötet klart

avPetter J Larsson

NYHETER

På lördagen avslutades G20-mötet – efter att man enats om ett slutdokument.

I klimatfrågan nådde man till slut en kompromiss med USA.

– Det är väldigt uppenbart att det finns en oenighet, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

1 av 5 | Foto: Sean Gallup / Getty Images Europe

Klimatfrågan var det största frågetecknet inför G20-mötets andra och sista dag. Men nu har man enats om ett slutdokument – där de 19 andra ledarna nått en kompromiss med USA i klimatfrågan, skriver TT.

I kommunikén fastställer man att alla länder enats om att motverka klimatförändringar – men bekräftar USA:s utträde ur Parisavtalet.

I dokumentet skriver gruppen enligt AFP om klimatet att: "USA kommer att verka för att arbeta nära andra länder för att hjälpa dem att använda fossila bränslen på ett mer rent och effektivt sätt, samt verka för att bidra till att distribuera förnybara och andra rena energikällor mot bakgrund av vikten av tillgång till energi och säkerhet".

”Uppenbar oenighet”

I sitt avslutningstal säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel att man nått en ”Hamburghandlingsplan” om energi och klimat. Hon meddelar att man förgäves försökt få USA:s president Donald Trump att hålla sig till Parisavtalet.

– Det är väldigt uppenbart att det finns en oenighet, säger Merkel.

– Alla andra 19 ledare är ense om att Parisavtalet är oåterkalleligt. Vi känner oss engagerade i det vi kommit överens om.

Trots att det bekräftats i G20-mötets dokument så säger Frankrikes president Emmanuel Macron enligt AFP att han fortfarande hoppas kunna övertala Trump i frågan om Parisavtalet.

På lördagseftermiddagen talade även Rysslands president Vladimir Putin i Hamburg. Enligt AFP säger Putin att G20-mötet nått en ”optimal kompromiss” i klimatfrågan. Putin nämnde även att han var optimistisk inför ett amerikansk-ryskt samarbete efter fredagens möte med Trump. Putin sa att han fått en ”upprättat personliga relationer” med Trump som varit ”väldigt annorlunda än på tv”.

ARTIKELN HANDLAR OM

G20