Ny superstudie: Choklad ger dig bättre minne

Av: Johan Furusjö

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Thinkstock

Goda nyheter, alla chokladälskare: Att äta choklad regelbundet förbättrar minnet.

Men inte nog med det: det kan också motverka demens och minska effekterna av sömnbrist.

Det visar en ny vetenskaplig studie.

Ämnet som vi kan tacka för det är så kallade flavanoler, en antioxidant som finns i kakaobönor – och därmed choklad.

Nu visar en ny metastudie av en grupp italienska forskare att intag av flavanoler förbättrar människors minne och ökar deras kognitiva förmåga på både kort och lång sikt, skriver IFLScience. Att äta flavanoler ökar blodflödet till delar av hjärnan – vilket ger en direkt effekt och förbättrar koncentrationsförmågan, arbetsminnet och hjälper hjärnan att analysera synintryck snabbare.

Småbarnsföräldrar som känner sig sega efter en sömnlös natt kan också fundera över att komplettera frukosten med lite mörk choklad. De negativa effekterna hos försökspersoner som sovit för lite motverkades av flavanoler, visar studien.

Påverkar hjärnan

Foto: Thinkstock

På lång sikt motverkar regelbundet chokladätande risken att drabbas av demens, eftersom flavanolerna påverkar delar av hjärnan som är kopplade till åldersrelaterad kognition.

Forskningen visar en märkbar förbättring av den kognitiva förmågan – förmågan att minnas, orientera sig i tid och rum, lösa problem, använda siffror och språk med mera – hos äldre som äter flavanoler.

Försöken visar en stor positiv effekt på uppmärksamhet, snabbhet i tanke, arbetsminne och verbal förmåga. Effekten märktes mest hos äldre som börjat visa milda tecken på minskad förmåga, skriver forskarna.

Hög trovärdighet

Studien, som genomförts av en grupp forskare från universiteten i Rom och L’Aquila, är en så kallad metaanalys. Det betyder att forskarna har gått igenom ett stort antal vetenskapliga studier och vägt samman resultaten, och anses därmed ha högre trovärdighet än enstaka forskningsrapporter.

Forskarna själva säger i ett uttalande att de har börjat omsätta resultaten i praktik för egen del.

– Mörk choklad är rik på flavanoler. Så vi äter mörk choklad, varje dag.


SE OCKSÅ Forskaren Emma Frans om chokladens andra hälsoeffekter: ”Osäkert”

(Aftonbladet Morgon, april)

Publicerad: