Trump försvarar sonen: Utsätts för en häxjakt

NYHETER

Donald Trumps son Donald Trump Jr har hamnat i rejält blåsväder efter avslöjandet om ett hemligt möte med en rysk advokat.

Presidentsonen riskerar nu att få rättsliga konsekvenser och dras in i Rysssutredningen efter att han twittrat ut en mejlkonversation.

Något som fått presidenten att ryta till: ”Detta är den största häxjakten i politisk historia. Sorgligt!”skriver han på Twitter.

New York Times avslöjande om att Donald Trump Jr i fjol träffat den ryska advokaten Natalia Veselnitskaja för att få ta del av ”smutsig information” gällande Hillary Clinton har skakat om Washington rejält de senaste dagarna.

Detta då informationen sägs komma direkt från den ryska regeringen och syftade till att hjälp pappa Trump att vinna presidentvalet.

Mötet skedde i Trump Tower i juni, bara två dagar efter att Donald Trump blivit Republikanernas presidentkandidat.

Erkänner att mötet ägt rum

Förutom Donald Trump Jr deltog även presidentens svärson Jared Kushner och dåvarande kampanjchefen Paul Manafort.

Det blev inte heller bättre av att Trump den yngre själv twittrade ut hela mejlkonversationen som föranledde mötet, i vilket det framkommer att han välkomnade erbjudandet med: ”Om det är vad du säger så älskar jag det.”

Han bekräftade även att mötet hade skett med följande förklaring:

”Självklart, jag är den första personen i en kampanj som träffar någon för att få information om en motståndare”, skriver Donald Trump Jr på Twitter.

Kan få rättsliga konsekvenser

Något som nu visat sig kan få rättsliga konsekvenser för Trump Jr då han numera ingår i den särskilda åklagaren Robert Muellers Rysslands-utredning.

Detta då mejlet är det hitintills mest konkreta beviset på att Trump-kampanjen har välkomnat rysk hjälp för att vinna presidentvalet.

– Så här i efterhand skulle jag nog ha gjort saker lite annorlunda. Jag såg det bara som granskning av motståndaren, har Trump Jr själv kommenterat efterspelet efter hans möte.

I en intervju med Fox News förklarar han även att han inte berättade om mötet för sin pappa men hävdar även att det inte heller ledde någonstans.

– Det var bokstavligen 20 minuter av bortkastad tid, vilket var synd.

”Största häxjakten i politisk historia”

President Trump har svarat på anklagelserna gällande sin son genom att berömma sonens transparens och säga att han är ”en högkvalitativ person”.

På onsdagen gav sig presidenten återigen in i härvan genom att piska upp den redan upptrissade stämningen ytterligare på sitt favoritmedium Twitter.

”Min son Donald gjorde ett bra jobb i går. Han var öppen, transparent och oskyldig. Detta är den största häxjakten i politisk historia. Sorgligt!”, skriver Trump på Twitter.

Trump Jr har tidigare sagt att han är beredd frågas ut av senatens utskott som undersöker Rysslands förmodade påverkan på det amerikanska valet.

Ryssland förnekar mötet

Den ryska advokaten Natalia Veselnitskaja förnekar att hon informerat presidentsonen om Hillary Clinton och att hon skulle ha kopplingar till Kreml.

Även den ryska regeringen, som officiellt har nekat till inblandning i det amerikanska valet, säger att man inte känner till Veselnitsjaka.

Inte heller Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov känner till något möte.

– Med förvåning har jag fått veta att en rysk jurist, en kvinna, har beskyllts och att Trumps son beskyllts för mötet. För mig är det här galet.