Förslaget: Porta tafsare från krogen

NYHETER

Nu gör Liberalerna i Eskilstuna ett inlägg i debatten om sexuella trakasserier på krogen, rapporterar Eskilstuna-Kuriren.

– Om man betett sig illa på ett ställe ska det spridas, så att man blir portad från nöjeslivet helt enkelt, säger Niklas Frykman (L) till Aftonbladet.

Foto: NTB/Scanpix
Genrebild, fest.
Foto: Twitter
Niklas Frykman (L).

Genom ett initiativ i kommunstyrelsen har Liberalerna i Eskilstuna med gruppledaren Niklas Frykman i spetsen lyft frågan om sexuella trakasserier i utelivet. Den bakomliggande orsaken är sommarens anmälningar om sexuella ofredanden och våldtäkter på festivaler, skriver Eskilstuna-Kuriren.

Därför vill nu partiet sätta ned foten – och använda ett redan existerande nätverk mellan kommun, polis och krögare för att införa nolltolerans mot sexuella trakasserier i utelivet.

– Det finns ett upparbetat samarbete som handlar om att bekämpa knark. Den strukturen vill jag använda till att verka mot sexuella ofredanden på krogen, säger Niklas Frykman.

Vill göra gemensam markering

Frykman önskar att kommun, polis och krögare tillsammans ska gå ut och säga att det kommer råda nolltolerans mot sexuella trakasserier i utelivet. Han tror att det vore bra för krogarnas affärer att göra en markering.

Men det handlar inte bara om en symbolisk markering. ”Tafsande män borde portas från nöjeslivet i Eskilstuna”, skriver Frykman i motionen.

– Det måste finnas någon form av praktisk konsekvens. Förslaget är att man ska porta de som begår sexofredanden konsekvent. Om man betett sig illa på ett ställa ska det spridas, så man blir portad från nöjeslivet helt enkelt.

Frykman säger att han mest fått positiv respons på förslaget. Han hoppas det kommer leda till att fler kvinnor vågar säga till och polisanmäla när de utsätts för sexuella trakasserier.

– Polis och krögare får göra upp hur man ska göra rent praktiskt. Men det är inga större problem att avvisa en person, så länge det inte rör sig om diskriminering, säger Niklas Frykman (L).

ARTIKELN HANDLAR OM