Ygeman: ”De ska dömas på plats”

Av: Anders Johansson, Joachim Kerpner, Erica Treijs, Jani Pirttisalo Sallinen, Magnus Sandelin

Publicerad:
Uppdaterad:
Inrikesminister Anders Ygeman.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikesminister Anders Ygeman.

Inrikesminister Anders Ygeman vill bistå rättsväsendet i Irak för att få svenska IS-krigare fällda där.

Helst vill han inte ha hem några återvändare direkt från krigen.

– Mitt förstahandsval är att de ska dömas på plats, säger Anders Ygeman till Aftonbladet/SvD.

Anders Ygeman säger sig förstå frustrationen hos föräldrar vars barn ansluter sig till ”mördarsekten” IS. Resorna till krigens Irak och Syrien har visserligen minskat.

Men ”jihadi cool”-kulturen sprids alltmer bland ungdomar.

– Det är ju allvarligt eftersom det riskerar att leda till våldshandlingar, säger Anders Ygeman. Därför måste den typen av propaganda mötas med motbilder i skolan, i lokalsamhället.

Regeringen ska bli bättre, och nämner att den tillsammans med oppositionspartierna, beslutat att permanenta och utöka arbetet som skett hos nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. Det blir nu ett särskilt center med utökad budget och större mandat.

– Det viktigaste i den utökningen är det nationella teamet som ska kunna ge kommuner konkret stöd, och som efterfrågats både av forskare och kommuner.

Polisen kommer också ges tydligare direktiv om att information ska delas med skola och socialtjänst som behöver den för att utföra sitt arbete.

Snabbutreder skärpning av lag

Anders Ygeman nämner också att lagar ska skärpas på samma sätt som i Norge – att det ska bli olagligt att delta i terrororganisationer.

Frågan ska snabbutredas och vara klar i december.

Frankrike vill inte ha tillbaka egna medborgare som strider för IS utan försöker eliminera dem på plats.

Vad vill du göra med de svenska IS-krigare som är kvar i Syrien och Irak?

– För det första vill jag bara säga att Sverige har inga likvidationspatruller. Sverige mördar inte svenska medborgare utomlands. Där är svensk lagstiftning ganska tydlig.

– Däremot menar jag att Sverige och EU kan göra mer för att stödja det irakiska rättsväsendet på plats för att samla in bevis och få fällande domar på plats. Det är inget självändamål för mig att någon av de här mördarna återvänder till Sverige. Utan mitt förstahandsalternativ är att de ska ställas till svars på plats och dömas där. Det är mycket lättare att utreda de här brotten på plats än i Sverige.

Du vill inte att de ska återvända?

– Jag vill att de i första hand ska dömas på plats.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN