Göran Persson: Alliansen kan bli de verkliga förlorarna

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Tidigare statsministern och S-ledaren Göran Persson.
NYHETER

Även om Peter Hultqvist avsätts genom misstroendevotum kan Alliansen bli stridens verkliga förlorare, säger den tidigare statsministern och S-ledaren Göran Persson till SvD.

I intervjun passar han samtidigt på att hylla Löfvens regeringsombildning.

– Det var också en skickligt genomförd presskonferens där han återtog initiativet.

Göran Persson, som i dag är är konsult och bonde i Sörmland, säger i intervjun med Svenska Dagbladet att Stefan Löfven genom sin regeringsombildning förvandlade ett ”hopplöst läge” till ett ”övertag”.

– Nu kvarstår problemet att han kan förlora sin försvarsminister. Men det kan bli så att de som vinner den striden slutar som de verkliga förlorarna.

”Debatt om att de intagit fel position”

Enligt uppgifter till Ekot är Alliansen överens om att gå vidare med misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist.

– Naturligtvis är det svårt för de borgerliga att byta fot, men nu får vi en debatt om att de intagit fel position, säger Göran Persson till SvD.

I intervjun hyllar Göran Persson statsminister Stefan Löfvens val att låta Anders Ygeman ta över Tomas Eneroths roll som Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen och därmed bli vad Persson kallar ”Socialdemokraternas vallokomotiv”. Han säger även att han gillar utnämningarna av Heléne Fritzon till ny migrationsminister och Annika Strandhäll till socialminister.