USA inför nya sanktioner mot Iran

Av: 

TT

USA:s regering straffar Iran för landets robotprogram. Beslutet kommer dagen efter att Trump-regeringen valt att inte riva upp Iranavtalet.

De nya sanktionerna mot Iran införs mot 16 individer, organisationer och företag som på olika sätt "stödjer olagliga iranska aktörer eller gränsöverskridande kriminalitet", skriver amerikanska finansdepartementet i ett uttalande.

På sanktionslistan finns bland annat de som hjälper den iranska militären eller revolutionsgardet att utveckla drönare och andra vapen, två organisationer som är inblandade i Irans robotprogram samt individer som USA anser ligga bakom stölder av amerikanska och andra västländers mjukvaruprogram, uppger finansdepartementet. Sanktionerna innebär att alla tillgångar som finns i USA fryses och att det blir förbjudet för amerikaner att göra affärer med dem.

De nya ekonomiska sanktionerna har beslutats utanför ramen för Iranavtalet från 2015 och motiveras med att Iran utvecklar sin robotkapacitet och att landet bidrar till spänningar i regionen. USA har tidigare utryckt oro för Irans stöd för den syriska regimen, brott mot mänskliga rättigheter och fängslandet av amerikanska medborgare. Så sent som häromdagen dömdes en 37-årig Pekingfödd historiker från Princetonuniversitetet i USA till tio års fängelse.

Avtalet rivs inte upp

Iranavtalet går i korthet ut på att Iran begränsar sitt kärntekniska program i utbyte mot lättnader i de straffåtgärder som stormakter i väst infört och som i flera fall fortfarande gäller. På måndagen hade USA:s regering och utrikesminister Rex Tillerson sagt att Iran-avtalet ska fortsätta som förut, men också att Iran bryter mot själva andan i avtalet.

President Trumps regering måste var tredje månad rapportera till kongressen om läget kring Iranuppgörelsen, och för andra gången i rad löd slutsatsen att avtalet rullar på. Eftersom Iran följer den process kring atomforskningen som stipuleras i den två år gamla uppgörelsen kan inte USA återinföra sanktioner.

Under valrörelsen gjorde Trump hätska utspel mot avtalet.

Möte på fredag

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif råkar just nu vara på besök i New York, och fick på måndagen många frågor om relationen mellan de båda länderna.

– Iran menar allvar med atomavtalet, och vi tycker att atomavtalet kan utgöra ett golv (för relationerna), inte ett tak, säger han.

Men han klagar på att USA inte håller sin del av uppgörelsen, alltså att fortsätta häva sanktioner. Dessa klagomål ska tas upp i ett möte mellan parterna i Wien på fredag.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN