Polisman sköt beväpnad man

avSusanna Hållbus

När polispatrullen stoppade en eftersökt bil visade sig misstankarna stämma.

Föraren var beväpnad.

– Polismannen upplever ett kraftigt hot och skjuter verkanseld, säger Magnus Holmström, polisens vakthavande befäl.

Den skjutne, en man i 25-årsåldern, vårdas för allvarliga skador.

Händelsen inträffade vid 02-tiden på E4 i höjd med Elmiahallen i Jönköping.

– Vi hade information om att en eftersökt person var på väg söderut på E4, och bilen anträffades i Jönköping under natten, säger Magnus Holmström, vakthavande befäl på polisen i region Öst.

Flera polispatruller var på plats när man stoppade bilen för att göra en kontroll.

Föraren var ensam i bilen, och när en polispatrull närmade sig fordonet ska han ha tagit fram något som liknade ett vapen.

– Vi hade information om att han eventuellt var beväpnad men vi visste inte med säkerhet. I situationen känner sig polismannen nödgad att använda tjänstevapnet för att freda sig, säger Magnus Holmström.

Föraren vårdas på länssjukhuset Ryhov. Tillståndet är allvarligt men stabilt, enligt en kommuniké från landstinget. Hans anhöriga är underrättade om händelsen.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska mannen ha träffats i magen.

Föraren är misstänkt för hot mot tjänsteman och rattfylleri. Polismannen jobbade resten av arbetspasset inne på stationen.

– Han är inne och sköter det han måste göra. Det vill säga rapporter och debriefing. Vi ser till att han blir omhändertagen socialt på det sätt man behöver efter en sådan här händelse, säger vakthavande befäl i region Öst, Magnus Holmström.

ARTIKELN HANDLAR OM