Varning för plötsliga störtfloder efter Harveys framfart

NYHETER

Över en halvmeter regn har redan fallit och mer är att vänta när den tropiska stormen Harvey fortsätter sin framfart i Texas.

En varning för plötsliga störtfloder råder just nu i hela Houston.

Två personer har hitintills dött och flera byggnader har kollapsat.

1 av 3 | Foto: NASA / TT NYHETSBYRÅN
Stormen Harvey över Texas, fotograferad från en rymdstation.

Orkanen Harvey nådde det amerikanska fastlandet vid 22-tiden på fredagskvällen och har sedan dess lämnat stora spår efter sig.

Harvey är den kraftigaste storm som har nått USA sedan 2005 och precis innan den slog till mot kusten uppgraderades den till en orkan av kategori 4, med vindar strax under 60 meter per sekund.

Sedan dess har vindarna mojnat och på lördagskvällen nedgraderades Harvey från en kategori 1 till en tropisk storm enligt amerikanska orkancentret NHC.

Över en meter regn väntas

Trots det är faran för boende i de utsatta områdena långt ifrån över då enorma mängder regn redan dragit in och risken för katastrofala översvämningar och tornados är stor.

En tornadovarning har utfärdats för delar av Louisiana och Texas och Texasguvernören Greg Abbot uppger att minst 50 centimeter regn har fallit i vissa områden, och att lika mycket till kan vara att vänta.

Han har därför utökat katastrofläget till flera platser, samt kallat in 1 800 militärer för räddningsoperationer.

Enligt NHC kommer regnandet att fortsätta i flera dagar, med totalt mer än en meter regn och kraftiga översvämningar även i inlandet som följd.

Två personer döda

Totalt 5,8 miljoner människor tros befinna sig i stormens väg och hitintills har två personer dött i samband med Harveys framfart.

En kvinna hittades död på lördagskvällen efter att klivit ur sitt fordon i Houston och spolades iväg flera meter av de kraftiga vattenmassorna.

En man omkom även i samband med en brand i sitt hem i Aransas County.

Omkring 14 personer har skadats och 300 000 hushåll saknar ström.

”Ser ut som en krigszon”

Stora skador har rapporterats i hela regionen mellan Corpus Christi och Houston. I dagsläget känner myndigheterna inte till den totala omfattningen då de tuffa väderförhållande gör det svårt för räddningspersonal att ta sig till de mest utsatta områdena.

De långsiktiga effekterna väntas därför bli stora.

– Det här kommer att bli en oöverträffat lång och frustrerande händelse för delstaten Texas. Återhämtningen efter den här katastrofen kommer att ta flera år, säger Brett Long vid myndigheten för krishantering, till MSNBC.

I staden Rockport, norr om Corpus Christi, vittnar boende om att samhället ser ut som en krigszon och att många hus har kapats på hälften.

Båtar har flugit upp på gatorna

Andra hus har fått sina tak bortblåsa och tusentals fönster har förstörts. Husvagnshem har också välts och båtar har flutit in på gatorna i orter nära kusten. Bråte ligger utspritt på de i övrigt tomma gatorna som svämmats över av vatten och kraftledningar hänger ned från stolparna.

Tiotusentals Texas-bor har redan flytt undan Harvey och invånare i Rockport uppmanas att fortsätta att hålla sig borta från staden.

– Snälla, kom inte tillbaka, det finns inget för er här, säger den lokala domaren CH Burt Mills och menar att de som stannade kvar i staden begick ett stort misstag.

Kan behöva flytta fångar

Myndigheterna i Texas planerar att även flytta 4 500 fångar från tre fängelser, av rädsla för att de ska översvämmas, uppger AFP.

Under lördagen tvingades även Kustbevakningen att transportera 15 sjömän i säkerhet efter att tre båtar hamnat i stormen nära Port Aransas.

Flera båtar har också sjunkit i hamnen i Corpus Christi och runt 20 000 passagerare på kryssningsfartyg i Mexikanska golfen väntar ut stormen ute till havs.

FAKTA

Amerikanska oväder

Tre andra amerikanska oväder med förödande konsekvenser:

Orkanen Sandy drog in över nordöstra USA den 29 oktober 2012. Stora nederbördsmängder föll över land samtidigt som havsvatten trycktes mot kusten. Under dygnet som följde blev miljoner människor utan ström, flygplatser stängdes, nästan 20 000 flyg ställdes in och tågen stod stilla. Sandy orsakade skador för enorma belopp och dödade över 100 människor i USA. Innan stormen nådde USA ställde den till med stora skador i Karibien, där minst 67 människor dog.

Orkanen Katrina träffade New Orleans direkt som en kategori 3- storm och ödelade staden 2005. Vattenmassor översvämmade stora delar av New Orleans och många människor klättrade upp på sina hustak för att invänta räddning. Omkring 1 200 människor dog, enligt vädermyndigheten National Weather Service.

Orkanen som drabbade Galveston i Texas i september 1900 var av den näst starkaste graden på orkanskalan, kategori 4, med en maximal vindhastighet på nästan 65 meter i sekunden. Omkring 8 000 människor omkom. De ekonomiska skadorna beräknades till 20 miljoner dollar, motsvarande cirka 700 miljoner i dag.

Källa: Reuters