Dödlig drogsprej förbjuds

NYHETER

En nätdrog som tros ha skördat flera dödsoffer under sommaren förbjuds. Substansen har sålts på svenska hemsidor i form av nässprej, pulver och tabletter.

Bara sedan i juni har 22 personer som dött av överdoser haft substansen i blodet.

– Det här har visat sig vara en oerhört potent drog och beslutet att klassa substansen som hälsofarlig fattades därför skyndsamt, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till TT.

Foto: Polisen / TT NYHETSBYRÅN

Det är den dödliga och mycket potenta substansen cyklopropylfentanyl som nu förbjuds i Sverige.

Preparatet misstänks gå under namnet 4-me-maf och liknande och är en nätdrogsvariant av det starkt smärtstillande läkemedlet fentanyl, som kan vara 50 gånger starkare än heroin.

Nätdrogen har på kort tid blivit populär. Utöver de 22 dödsfallen finns också flera rapporter om förgiftningsfall utan dödlig utgång.

Ligger steget efter

Preparatet tros ha sålts bland annat via svenska hemsidor som nässprej, pulver och tabletter.

Annika Strandhäll medger att myndigheter och lagstiftare ofta ligger steget efter handeln på nätet.

– Det är bekymmersamt med den här sortens droger som dyker upp precis hela tiden. Man är ju oerhört kreativ med att hitta sådana här nya potenta varor, säger hon.

Runt 100 nya preparat identifieras varje år i Europa. Förbjuds en substans ersätts den snart med en ny, snarlik, som inte är reglerad.

I Sverige har totalt 14 substanser hittills förbjudits i år. Antalet som just nu ligger hos Folkhälsomyndigheten för utredning – ytterligare 73.

TT: Är det en hopplös kamp?

– Det är lätt att få den känslan, men vi får aldrig någonsin lov att tänka så, säger Annika Strandhäll.

Måste öka medvetenheten

Planen är att snabba på den process som leder till att ett preparat blir förbjudet i Sverige. I dag kan den ta upp till ett år. En utredning föreslog i fjol åtgärder som regeringen nu ser över.

– Förhoppningen är att vi ska hitta fler vägar för att kunna bli ännu snabbare för att se till att inte fler människor ska skadas, säger Annika Strandhäll.

Men det handlar också om att öka medvetenheten i samhället, anser hon.

– Det är viktigt att i olika sammanhang lyfta upp hur farligt det här faktiskt är. Med den enkla tillgänglighet som vi har i dag över nätet, inte minst bland unga människor. Hur vanligt det är, och kanske också aningslöst, att man beställer något, säger Strandhäll.

ARTIKELN HANDLAR OM