Biden: It-angrepp kan leda till krig

Av:  TT-Reuters

USA:s president Joe Biden med Rysslands motsvarighet Vladimir Putin vid ett toppmöte i Genève den 16 juni.
USA:s president Joe Biden med Rysslands motsvarighet Vladimir Putin vid ett toppmöte i Genève den 16 juni.

USA:s president Joe Biden varnar för att omfattande hackerattacker mot USA skulle kunna leda till fullskaligt krig, där Kina och Ryssland ses som växande hot.

Cybersäkerhet har hamnat överst på dagordningen för Bidens regering efter flera stora och uppmärksammade utpressningsangrepp den sista tiden, där företag över hela världen har drabbats.

– Om vi hamnar i ett riktigt krig mot en stor makt så kommer det att vara en konsekvens av ett cyberbrott, sade Biden vid ett besök hos tillsynsmyndigheten för landets underrättelsetjänster på tisdagen.

I maj stängdes USA:s största oljeledning till följd av ett utpressningsangrepp, en så kallad ransomware-attack. I början av juli fick ett angrepp mot amerikanska it-leverantören Kaseya konsekvenser för hundratals kundföretag, däribland svenska Coop.

Flera cyberkriminella grupper är baserade i Ryssland och Vita huset uppger att man den senaste månaden har haft regelbunden kontakt med Kreml för att få Putin att stoppa de cyberkriminellas verksamhet i landet

USA och dess allierade anklagar också Kina för att ha genomfört omfattande hackerangrepp, bland annat mot datajätten Microsofts programvara Microsoft Exchange, som drabbade minst 30 000 amerikanska företag och organisationer i mars.

Det kinesiska ministeriet för statssäkerhet har skapat ett ”ekosystem av kriminella yrkeshackare som utför både statligt sponsrade aktiviteter och it-brottslighet för egen ekonomisk vinning”, har USA:s utrikesminister Antony Blinken tidigare sagt i ett uttalande.

Publisert: