Grannarna gör uppror mot dundret och könsorden

Lena Lundell och Jens Zander vill få ner ljudvolymen från padelbanan.
Lena Lundell och Jens Zander vill få ner ljudvolymen från padelbanan.

Ett monotont dunkande av bollar och utbrölade svordomar i frustration.

Padelbanorna i gotländska Gnisvärd har blivit en huvudvärk för grannarna – som vädjar till myndigheterna om hjälp.

– Det är ett ständigt bombardemang, jag är helt slut, säger Lena Lundell.

Fågelsång, suset av sommarvind och könsord från padelbanorna.

Krocken mellan intensivt padelspelande och grannarnas längtan efter lugn och ro har skapat friktion i byn Gnisvärd, belägen på västra Gotland med ett hundratal invånare.

Här bor paret Lena Lundell och Jens Zander från Upplands Väsby under sommaren.

– Det är ett ständigt bombardemang, jag är helt slut. Vi har båtbiljett hem nästa vecka och jag ser verkligen fram emot det, säger Lena Lundell.

Bombardemanget, det kommer från de gula padelbollarna som träffar glas och galler på utomhusbanorna ett stenkast bort. De två banorna är poppis och ofta fullbelagda. Bara stängda fönster och dörrar biter mot ljudet.

Men det är inte bara bollarna, utan också människorna som stör.

– När vi kom hit var det ett riktigt ”brölgäng” av manliga spelare på banan med ordval som inte var av denna världen, säger Lena Lundell.

Till P4 Gotland, som var först att berätta om padelfejden, säger banornas ägare Staffan Calais att åtgärder vidtagits.

– Vi uppmanar spelare att ta det lite lugnare, tänka på de boende och inte ljuda, säger han.

Vid banan finns nu lappar som uppmanar spelarna att använda ett vårdat språk.

– Jag tycker att det har haft viss effekt, säger Lena Lundell.

Grannarna tar strid: ”Måste göra något”

Som motvärn har elva grannar i Gnisvärd, både bofasta och säsongboende, gått ihop för att driva frågan mot Region Gotland.

– Ljudnivån måste bara ner. Den som äger anläggningen måste göra något så att vi inte upplever oss störda, säger Lena Lundell.

Bygglovet tog hänsyn till staketet runt banorna. Och staket brukar som regel vara tystlåtna.

Beatrice Buskas, jurist på Boverket, säger att padel är ett nytt fenomen och vägledande domar saknas. I rättsfall som hon tittat på har banor kunnat byggas utan bygglov.

– Beroende på omfattning skulle – på en typisk utomhuspadelbana – både själva banorna, murarna och planken kunna vara bygglovspliktiga, men rättsläget är för tillfället oklart, säger Beatrice Buskas.

Jonatan Levin, miljöskyddsinspektör på Region Gotland, beklagar att störningar i form av ljud inte utretts ordentligt innan anläggningen i Gnisvärd byggdes.

– Miljöbalken ska följas, så då ska de som ansvarar för padelbanan göra en egen kontroll att ljudet inte innebär en olägenhet för hälsan för de som bor runtomkring.

I Naturvårdsverket riktlinjer finns inga skarpa riktvärden för buller från en idrottsplats. Istället ska en bedömning göras ”utifrån förutsättningarna på platsen bland annat avstånd till bostäder och antal samtidiga användare av anläggningen”.

Om det bedöms nödvändigt kan banans ägare tvingas att sätta upp bullerskydd, begränsa speltiderna – eller flytta hela anläggningen.

Lena Lundell har inget emot att folk spelar padel men vill inte att de spelar så nära deras hus.
Lena Lundell har inget emot att folk spelar padel men vill inte att de spelar så nära deras hus.

”Totalt överkörda”

Exemplet i Gnisvärd är inte unikt. I Ängelholm klagade grannar till kommunen om dundrandet från tennisklubbens padelbanor. De blev bönhörda och öppettiderna begränsades.

Men ärendet drogs till Mark- och miljödomstolen – som rev upp beslutet och gav padelspelarna rätt, skriver Helsingborgs Dagblad. Allmänintresset av racketsport bedömdes viktigare än grannarnas trumhinnor.

Ett annat exempel går att finna i badorten Åhus på skånska ostkusten. Där smälldes tre padelbanor upp bara några få meter från intilliggande sommarstugor vid Täppetstranden.

Grannarna hävdar att de aldrig fick tycka till innan banorna byggdes, skriver Kristianstadsbladet.

– Jag känner mig lurad. Vi är totalt överkörda, säger grannen Gun Ivarsson till tidningen.

Gärna padel – men inte här

Hur ska då den explosionsartade padelvågen hanteras?

Lena Lundell betonar att hon uppskattar idrottande och tycker att det är roligt att folk spelar padel. Däremot borde det ske 300 meter från hennes hus eller inomhus, anser hon.

Skulle man inte kunna invända och säga att det här är ett tröttsamt medelklassgnäll?

– Jag kan inte göra om mig till nåt annat än att jag är här. Det finns ingen rätt att ha en sån ljudnivå att man blir sjuk, jag mår inte bra av det här, säger Lena Lundell.

Publisert:

LÄS VIDARE