Tunisiens premiärminister avsatt

Av:  TT-AFP

Tunisiens president Kaïs Saied meddelar att han avsatt premiärministern och stängt ner parlamentet. Beskedet kommer efter kraftiga protester i landet.

En ny premiärminister kommer att utses, enligt president Kaïs Saied. Presidenten har varit involverad i en politisk konflikt med premiärminister Hichem Mechichi i över ett år.

Parlamentets talman Rached Ghannouchi anklagar Saied för att ha iscensatt en ”kupp”, och hävdar att parlamentet fortfarande fungerar.

Tusentals tunisier har under söndagen protesterat i flera städer mot vad man anser vara misslyckanden från regeringens sida i det av pandemin hårt drabbade landet.

I huvudstaden Tunis samlades demonstranter framför parlamentsbyggnaden och ropade slagord mot det styrande Ennahda-partiet och premiärminister Hichem Mechichi.

– Folket vill att parlamentet upplöses, skanderade folkmassan.

Flera demonstranter greps och en journalist skadades när folkhopen kastade stenar och polisen svarade med tårgas, enligt en reporter från nyhetsbyrån AFP.

Över 18 000 människor har avlidit i sviterna av covid-19 i landet med omkring tolv miljoner invånare, samtidigt som Tunisien har stora ekonomiska och sociala problem.

Demonstrationer rapporteras också ha hållits i städerna Gafsa, Kairouan, Monastir, Sousse och Tozeur.

Publisert: