Bensinpriset skenar i Nordkorea

NYHETER

Efter att diktaturen testat en vätebomb har tillgången på bensin stramats åt.

I Pyongyang, där bensin säljs per kilo istället för liter, har priset dubblerats under året.

– I går var priset 1.90 dollar, i dag är det 2 dollar. Jag förväntar mig att priset kommer gå upp i framtiden, säger en anställd på en bensinmack till nyhetsbyrån AFP.

Men militären tros ha bunkrat upp med drivmedel.

Foto: TT / NTB Scanpix
Nordkoreas ledare Kim Jong-un.

Bensinpriset i Nordkorea är nu det dubbla jämfört med i januari, rapporterar AFP från Pyongyang.

Att straffa Nordkorea med ekonomiska sanktioner har hittills inte hejdat Kim Jong-uns provokationer mot omvärlden.

Men för två veckor sedan röstade FN:s säkerhetsråd igenom de tuffaste sanktionerna hittills. Detta efter att Nordkorea genomfört sitt sjätte kärnvapentest, som utlöste ett större jordskalv och av experter bedöms ha varit en vätebomb.

För första gången gick man hårt åt Nordkoreas bränsleförsörjning. Enligt de nya reglerna ska tillgången på oljeprodukter minska med 55 procent, skriver AFP.

Mindre trafik i Pyongyang

Från Pyongyang rapporteras nu om ett skenande bensinpris.

Trafiken har minskat märkbart på vägarna i Pyongyang jämfört med tidigare i år, rapporterar AFP:s reportrar från Nordkoreas huvudstad.

I Nordkorea säljs bensin per kilo istället för per liter. En liter bensin väger 0.77 kilo.

– I går var priset 1.90 dollar, i dag är det 2 dollar. Jag förväntar mig att priset kommer gå upp i framtiden, säger en anställd på en bensinmack till nyhetsbyrån AFP.

I januari var priset under en dollar per kilo, att jämföra med omkring 1.65 dollar i juli, skriver AFP. Detta innebär att priset gått upp med 20 procent de senaste två månaderna och har dubblerats sedan början på året.

I grannlandet Sydkorea uppges bensinpriset vara cirka hälften av priserna i Nordkorea.

”Militären har bunkrat upp”

Kina är Nordkoreas överlägset viktigaste handelspartner. På fredagen meddelade regeringen att exporten av raffinerad råolja till Nordkorea kommer begränsas från och med 1 oktober, i enlighet med de nya sanktionerna, skriver Reuters.

Exporten av naturgas till Nordkorea ska upphöra omedelbart, liksom Kinas import av textil från Nordkorea.

John Delury, Nordkoreakännare och professor vid Yonseiuniversitetet i Seoul, tror att det stigande bensinpriset är en effekt av att regeringen bunkrat upp med de drivmedel som militären behöver, då man väntat sig att ett embargo skulle komma.

– Den viktigaste sårbara punkten är militären. Men förmodligen har deras lager prioriterats och är väl samordnade med beslut om kärn- och missilprogrammen, säger John Delury till AFP.

– De är byggda för detta. Det är vad de är bra på.

Därför är Korea delat 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM