Nu tar Le Pen fart – för att rida på Trump-vågen

NYHETER

Slopa euron, folkomrösta om ”frexit”, lämna Natos gemensamma styrkor och minska migrationen.

När Marine Le Pen, ledare för högerpopulistiska Front National, drar igång sin presidentvalskampanj på söndagen gör hon det med en fjärdedel av fransmännen bakom sig – och med hopp om att rida på vågen bakom Donald Trump.

– Målet är i första hand att ge Frankrike sin frihet tillbaka, säger hon.

Foto: Claude Paris / AP TT NYHETSBYR N
Marine Le Pen, ledare för högerpopulistiska Front National

På söndagen håller Marine Le Pen ett tal i Lyon som är startskottet för valrörelsen för hennes del. Det är knappt tre månader kvar till den första omgången i det franska presidentvalet.

Hon förväntas ta sig vidare från den omgången, men i den avgörande omgången är det få som tror att hon har en chans. Men i det politiska kaos som uppstått i omvärlden – och i Frankrike – känner högerpopulistiska Front National att vinden blåser deras väg.

– Vi fick höra att Donald Trump aldrig skulle vinna i USA, mot media och mot etablissemanget, men han vann. Vi fick höra att Marine Le Pen inte skulle vinna presidentvalet, men den 7 maj kommer hon att vinna, säger Jean-Lin Lacapelle, ett toppnamn inom partiet och nära vän till Le Pen, inför flera hundra partikamrater på lördagen.

Det rapporterar bland andra AP och Reuters.

”Personifierar det patriotiska”

Le Pen lanserar ett manifest inför sitt tal med 144 löften. Frankrike ska slopa euron som valuta, Frankrike ska få folkomrösta om EU, dra tillbaka sina soldater från Natos gemensamma styrkor, minska migrationen och höja skatterna på import och utlänningars arbete.

– Målet med det här programmet är först och främst att ge Frankrike sin frihet tillbaka och ge folket en röst, säger Le Pen i manifestet.

I samma veva utlovar hon en sänkt pensionsålder, sänkt inkomstskatt – och ytterligare välfärdsförmåner. Le Pen säger att hon ska bekosta det genom att stoppa bidragsbedragare, skatteflykt och genom en minskad invandring. Men hon går inte in på beräkningarna i detalj.

– Det här presidentvalet gäller två skilda val. Det ”globalistiska” valet som mina motståndare står för och det ”patriotiska” valet som jag personifierar.

Konkurrenter i blåsväder

Enligt opinionsundersökningarna har Le Pen stöd från runt 25 procent av de franska väljarna. Samtidigt visar de att runt 60 procent inte under några omständigheter kan tänka sig att rösta på henne.

Men undersökningarna har haft fel tidigare – och flera av hennes konkurrenter har inte alls samma medvind. En tidigare favorit i undersökningarna, högerpartiet UMP:s Francois Fillon, är i blåsväder efter anklagelser om att han gett sin fru lön, skattepengar, för jobb som hon inte har gjort.

I topp i undersökningarna ligger i stället Emmanuel Macron, Socialistpartiets tidigare finansminister som nu ställer upp för sitt eget, nystartade centerparti En Marche. Ett parti som är ”varken vänster eller höger”, utan för fransmännen, som han uttrycker det.

Macron: Det säkra inte längre säkert

På lördagen talade Macron inför åtminstone 8 000 personer, också han i Lyon, rapporterar Le Figaro.

– Vi lever i ett enskilt ögonblick i vår historia där ödet är tveksamt och där det som verkar vara säkert inte längre är det, sa den nuvarande storfavoriten.

Den 23 april avgörs den första omgången i presidentvalet. Den 7 maj säkerställs vem som blir Frankrikes nästa president.

ARTIKELN HANDLAR OM