Läkaren fick lyxvilla i gåva - utreds för ocker

1 av 3 | Foto: MARCUS ERIKSSON
"Vi menar att vår faster blivit lurad, att hon råkat ut för en sol- och vårare", säger Kristian von Pálffy, brorson till den 88-åriga kvinnan, sedan hennes behandlande läkare fått 15-miljoner kronors villan i gåva. Här med hustrun Jessica.

avMary Mårtensson

NYHETER

Den 44-årige läkare som tog emot en lyxvilla i gåva från sin patient, en 88-årig kvinna, utreds nu av polisen för ocker.

– Här handlar det om väldigt stora pengar, säger kammaråklagare Thomas Hagman

Det var i oktober 2015 som läkaren mottog den gigantiska lyxvillan, värderad till 15 miljoner kronor, i gåva från kvinnan som bodde ensam i huset. Överlåtelsen stod klar för hennes anhöriga först ett halvår senare.

Då hade kvinnan blivit hemlös och bor sedan dess på ett äldreboende. Miljonbelopp hade även tagits ut från hennes bankkonto och nästan en miljon kronor hade överförts till läkarens konto. Kvinnan är sjuklig, lider av afasi, har demens och sitter i rullstol.

Ocker åberopas

Det visade sig att läkaren även hade tagit över som hennes behandlande läkare tre år tidigare.

Läkaren polisanmäldes och har även stämts i tingsrätten.

– Det är ju ocker som kan vara aktuellt. I tvistemålet har man åberopat den lagen. Ocker innebär att det finns en viljesvaghet som utnyttjas, säger kammaråklagare Thomas Hagman, som är förundersökningsledare.

Enligt brottsbalken är ocker när en person vid avtal eller annan rättshandling begagnar sig av någons trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroendeställning för att bereda sig en förmån.

”Sol- och vårad”

Om nya uppgifter framkommer är Thomas Hagman inte främmande för att eventuellt åberopa andra lagparagrafer. Om åtal kommer att väckas är dock för tidigt att säga.

Aftonbladet har tidigare intervjuat kvinnans brorsson Kristian von Pálffy. Han uppger att det till en början kändes tryggt att hans faster hade en läkare som inneboende.

– Vi menar att hon blivit lurad, att hon råkat ut för en sol- och vårare. Man gör inte så här, speciellt inte en person i läkarens ställning. Min faster älskade huset. Det var hennes liv, säger Kristian von Pálffy.

ARTIKELN HANDLAR OM