Ted Ekeroth lämnar Sverigedemokraterna

avErik Nilson, Kerstin Nilsson

Foto: Leif R Jansson/TT
Ted Ekeroth.

Ted Ekeroth, 35, tvillingbror till den brottsmisstänkte SD-profilen Kent Ekeroth och aktiv i Sverigedemokraterna i Lund, lämnar sina uppdrag i partiet.

Det meddelar han i ett Facebook-inlägg som publicerades i kväll.

”Det där med att inte våga sätta ner foten, säga ifrån, tycka annorlunda? Det är ett enormt problem inom SD”, skriver han bland annat.

Ted Ekeroth kandiderade till ordförandeposten i Sverigedemokraterna i Lund, men förlorade valet.

När det stod klart på lördagskvällen valde han att i ett mycket personligt inlägg på Facebook meddela att han lämnar alla sina uppdrag i partiet.

Han har tidigare riktat stark kritik mot partiets strategi.

Kritiserar partiledningen

Och även nu sticker han inte under stol med sitt missnöje:

”Jag ogillar hur partiledningen struntar i stadgarna och vanlig mötesordning och mötesregler när de ogillar något, som skedde på t.ex. Landsdagarna 2015. Jag ogillar hur man skriva lite på arbetsordningen på mötena, för att försvåra att kritiska röster ska få komma till tals.”

Han kritiserar också moderpartiets uteslutning av SDU, Sverigedemokratisk ungdom, i dag Ungsvenskarna.

”Jag ogillar hur man uteslöt SDU, även om jag ansåg att uteslutningen behövde göras. Men man gjorde det i direkt strid med stadgarna och framför allt på Landsdagarna 2015 nekade man minst två valda delegater att få lägga fram sina yrkande angående dagordningen. Detta nekande var direkt stadgebrott och mötesordningsbrott.”

”Ingen vågar säga ifrån”

Det som skedde var också ett tecken på ett annat stort problem inom SD, menar Ted Ekeroth:

”Det där med att inte våga sätta ner foten, säga ifrån, tycka annorlunda? Det är ett enorm problem inom SD. Partikulturen är att inte säga emot”, skriver han på Facebook.

Ted Ekeroth har varit medlem i SD sedan 2006 och skriver att han hade tänkt sitta kvar till valet 2018. Nu lämnar han alla uppdrag, men poängterar att han stannar som medlem i partiet – åtminstone ett tag till.

”SD är det enda parti, just nu i alla fall, som har en chans att göra något för att rädda Sverige. Det kan dock ändras; de signaler partiledningen kommit med på sistone är oroväckande.”

”Problem med den politiska inriktningen, problem inom organisationen. Jepp, det finns”, skriver Ted Ekeroth.

Flytta utomlands

Han skriver också att han kommer att satsa mer tid på sin familj och sitt företagande och kanske bo utomlands en tid framöver.

”Det hade varit skönt att kunna gå ut på kvällarna utan att ständigt riskera att bli nerslagen, spottad på eller på andra sätt attackerad av meningsmotståndare som inte har någon uppfattning av vad demokrati innebär.”

Samtidigt har hans tvillingbror, riksdagsledamoten och tidigare partiets rättspolitiske talesperson, Kent Ekeroth, tagit timeout från riksdagens justitieutskott på uppmaning av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Orsaken är att Kent Ekeroth står åtalad för ringa misshandel efter ett krogbråk.

i samband med att åtalet väcktes den 3 februari i år sa Jimmie Åkesson att hans förtroende för Kent Ekeroth var ”allvarligt skadat”.

I sitt Facebookinlägg Ted Ekeroth ingenting om sin tvillingbror eller har några åsikter om hur partiledningen har behandlat honom – åtminstone inte rent ut.

Aftonbladet har sökt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för en kommentar.

Här är Ekeroths inlägg i sin helhet:

ARTIKELN HANDLAR OM